Verzet tegen nieuwe loterij op internet

Het College van toezicht op de kansspelen heeft ernstige kritiek op de internetloterij `Goodlot' die de Nationale Postcodeloterij nog dit jaar wil beginnen.

De internetloterij is volgens het college ,,naar het zich laat aanzien'' in strijd met de bestaande kansspelwetgeving. Het College van toezicht stelt een onderzoek in, zo heeft de secretaris gisteren desgevraagd meegedeeld.

Het college is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet inzake loterijen. Het houdt toezicht op de streng gereguleerde kansspelmarkt in Nederland. Het wordt voorgezeten door de oud-burgemeester van Utrecht, mevrouw M.Vos-van Gortel.

Vorige week zaterdag lekte uit dat het Amsterdamse marketingbedrijf Novamedia, oprichter van de Nationale Postcodeloterij, een wereldwijde loterij op internet begint ten bate van goede doelen. De loterij hoopt binnen vijf jaar een omzet te halen van een miljard gulden en mikt op een hoofdprijs van een half miljard, zo bevestigde directeur B. Poelmann van Novamedia, tevens directeur van de Nationale Postcodeloterij.

De eerste begunstigden van Goodlot zijn Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Unicef, Foster Parents Plan, Greenpeace, Wereld Natuur Fonds en het Rode Kruis. Dat zijn organisaties die ook geld ontvangen van de Nationale Postcodeloterij.

Nederland geeft nog geen vergunningen af voor nieuwe kansspelen op internet. De organisatoren van Goodlot zien zich daardoor voorlopig genoodzaakt uit te wijken naar één van de circa veertig landen die wél vergunningen verstrekken voor nieuwe internetloterijen. Dat zijn doorgaans belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, Luxemburg en Antigua. Goodlot zal vandaaruit de gehele wereld bestrijken.

Volgens de verklaring van het College van toezicht blijft ook in dat geval de loterij in Nederland verboden. ,,Het gelegenheid geven tot deelname aan zo'n internationale internetloterij is naar het zich laat aanzien in strijd met de huidige Nederlandse kansspelwetgeving'', aldus het college gisteren.

Het college stoort er zich verschrikkelijk aan dat oprichters en bestuursleden van de Postcodeloterij aan de wieg staan van Goodlot. ,,Het college beschouwt het als een ernstige zaak, indien een vergunninghouder waar het college toezicht op houdt daarbij op enigerlei wijze zou zijn betrokken.''

Initiatiefnemer Poelmann benadrukt dat niet vergunninghouder de Potcodeloterij de internetloterij lanceert, maar Novamedia. Hij wijst er bovendien op dat inmiddels al 676 loterijen op internet actief zijn. ,,Nederland kan zijn ogen niet blijven sluiten.''

Twee jaar geleden trok het college fel van leer tegen een soortgelijk initiatief. Toen betrof het plannen van een Lichtensteins bedrijf voor een omvangrijke internetloterij ten behoeve van het internationale Rode Kruis, `Millions 2000'. Het college adviseerde de staatssecretaris van Justitie destijds om strafrechtelijk op te treden tegen de internetloterij.

Het college kon gisteren nog niet aangeven wat het de staatssecretaris zal adviseren over Goodlot. Dat hangt mede af van de uitkomst van het onderzoek. Het internationale Rode Kruis heeft zich overigens destijds teruggetrokken uit Millions 2000, mede omdat in veel landen nationale wetgeving in de weg stond.

    • Geert van Asbeck