Tribune

Rentree

De 42-jarige Amerikaanse Martina Navratilova maakte deze week haar rentree in het dubbelspel. Komt haar terugkeer de tennissport ten goede?

Fred van der Hoorn, voetballer van FC Den Bosch: ,,Je mag iemand als Navratilova nooit afrekenen op haar leeftijd. Als haar prestaties goed zijn, is haar rentree een goede zaak voor de tennissport. Bij de terugkeer van oude vedetten worden sportliefhebbers vaak sentimenteel. Maar let wel: als een sporter afgaat als een gieter, geven veel supporters niet thuis. Waarom Navratilova is teruggekeerd op de baan? Haar eerzucht zal haar daartoe hebben gedwongen. Bovendien heeft ze een ijzersterke mentaliteit en is ze gemotiveerd genoeg om haar potjes te winnen. Waardering van het publiek speelt ook een rol. Ik ben zelf bijna 37, maar het is nog steeds prachtig om complimenten te krijgen.''

Marcella Mesker, oud-tennisster en tenniscommentator: ,,Navratilova wil nog één keer schitteren op Wimbledon. Ze beschikt over voldoende technische capaciteiten om op gras een goed figuur te slaan. Ik heb veel tegen haar gespeeld: echt een klasbak. Haar huidige leven zal minder opwindend zijn als tijdens haar tenniscarrière, ze gaat daarom op zoek naar de ultieme kick. Ik hoop niet dat jongere speelsters haar van de baan meppen. Dat zou vreselijk zijn. Ik heb dan ook een tweeslachtig gevoel bij haar terugkeer: prachtig, maar er is ook het risico dat de mythe-Navratilova van zijn magische glans wordt ontdaan.''

Marc Delissen, oud-hockeyinternational en assistent-bondscoach hockeyploeg: ,,Navratilova kan het spelen van wedstrijden klaarblijkelijk niet missen, net als de aandacht. Ze neemt wel een risico, want als ze tien wedstrijden op rij verliest zegt iedereen: `Zie je wel, haar tijd is voorbij.' Navratilova wil weer voor even deel uitmaken van het tenniswereldje, en daarover heeft ze goed nagedacht. Ze schrijft zich niet voor niets in voor het dubbelspel: op die manier kan ze eventuele fouten nog enigzins verbloemen.''

Hans Felius, bondscoach vrouwentennisploeg: ,,Vorig jaar keek ik op Wimbledon naar een mixeddubbelpartij met John McEnroe. Zijn kortstondige rentree trok veel publiek. Dat zal bij Navratilova ook het geval zijn, dus in publicitair opzicht is haar terugkeer een goede zaak voor de tennissport. Navratilova zal aan willen tonen dat ze nog meekan en dat ze in het dubbel nog een wereldtopper is. Voor de jeugdige generatie tennissers is het in alle opzichten aantrekkelijk dat Navratilova weer wedstrijden speelt.''

Rob Barel, triatleet (42): ,,De rentree van Navratilova is een goede zaak voor de tennissport. Zij is het toonbeeld van een topsporter, en dat kan ik van veel Nederlandse tennissers niet zeggen. Die zien hun sport meer als beroep. Als ik Krajicek hoor praten over tennis denk ik weleens: `Vind je het wel leuk om met je racket tegen een bal te slaan?' Navratilova heeft altijd keihard gewerkt om aan de top te komen, ze is een voorbeeld voor de tennisjeugd. Het tennis heeft zich de laatste jaren niet enorm ontwikkeld, vandaar dat Navratilova denkt dat ze nog meekan.''

Manon Bollegraf, tennisster (36): ,,De rentree van Navratilova betekent volle tribunes. Haar kennende heeft ze zich optimaal voorbereid, ze wil haar naam natuurlijk niet te grabbel gooien. Waarom ze terug is? Waarschijnlijk wil ze de geschiedenis ingaan als meest succesvolle tennisster ooit door meer titels dan Billie Jean King op haar naam te schrijven. Een sporter die terugkomt heeft toch een doel voor ogen. Zelf vierde ik in maart van dit jaar mijn rentree. Ik wil graag naar de Spelen. Daar heb ik alles voor over. Het heilige vuur brandt nu ook in Navratilova.''

    • Marcel Abrahams