Tandenpoetsen

In het artikel `Ik kan ... tandenpoetsen' van Rob Biersma (NRC Handelsblad, 20 mei), wordt tandenpoetsen vergeleken met het reinigen van een kam.

Het is zeker handig om bij het geven van voorlichting gebruik te maken van voorbeelden, maar in dit geval moet niet vergeten worden dat bij een kam de tanden naadloos overgaan in de `rug' van de kam.

In het gebit is dat niet het geval; langs de overgang van tandvlees naar het element, loopt een min of meer horizontaal gootje, de zogeheten sulcus. Om deze te reinigen is de beweging met de draaiende pols niet voldoende, met aanvullende horizontale schrob-bewegingen wordt voorkomen dat dit belangrijke gebiedje wordt overgeslagen. Ook geeft deze beweging volgens een psychologiestudente die ik, op gezag, tijdens mijn studententijd de door Biersma beschreven rolmethode adviseerde, meer bevrediging.

    • G.A. Taatgen