Syrië: Hezbollah mag niet worden ontwapend

Syrië verwelkomt een grotere rol van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon, op voorwaarde dat de macht niet denkt aan ontwapening van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouq al-Shara, gisteren gezegd in Lissabon, waar hij een bijeenkomst van de Europese Unie en de landen van het Middellandse-Zeegebied bijwoonde. Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent en er 30.000 man troepen heeft gelegerd, had tot dusverre nauwelijks gereageerd op de terugtrekking van het Israelische leger uit Zuid-Libanon.

Volgens Shara is Hezbollah ,,een hoofdrolspeler in het Libanese verzet''. Hij meende dat het niet de rol van de VN is de beweging te ontwapenen, ,,want het gaat niet om een militie maar om een verzetsbeweging tegen de bezetting'' door Israel. Verder zei hij dat de Libanese regering politie-eenheden naar het zuiden zal sturen om wet en orde te handhaven.

Het vacuüm dat door het Israelische leger, en zijn nu volledig in elkaar gestorte bondgenoten van het Zuid-Libanese Leger (SLA) werd achtergelaten, is onmiddellijk opgevuld door Hezbollah, dat nu vlak aan de Israelische grens is gelegerd. De toestand is er tot dusverre overigens buitengewoon rustig. Krachtens de resolutie uit 1978 die de vredesmacht UNIFIL creëerde, moeten de vredestroepen toezien op de Israelische terugtrekking uit bezet Libanees gebied en de Libanese regering helpen haar gezag tot aan de grens te herstellen. De vraag is nu of dit laatste kan worden verwezenlijkt zolang Hezbollah is bewapend. UNIFIL is inmiddels begonnen met uitvoering van haar eerste taak, verificatie van de Israelische terugtrekking. Daaronder valt ook een gedetailleerde studie van de loop van de itnernationale grens. Het is niet bekend hoe lang dit zal vergen.

Veel van de Libanezen die met de terugtrekkende Israelische militairen naar Israel zijn gevlucht, willen terug naar hun land, aldus woordvoerders van UNIFIL en van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Meer dan 6.000 Libanezen, velen strijders van het SLA en hun verwanten, zijn deze week naar Israel gevlucht uit angst voor represailles. Het ICRC werkt aan een oplossing.