Sentiment voorop bij Del Ferro

Als zoon van een operazanger kreeg Mike Del Ferro de aria's met de paplepel ingegoten. Hij realiseerde zich al vroeg dat hij zijn beroemde vader Leonardo, die zelfs opnamen heeft gemaakt met Maria Callas, vocaal niet kon evenaren en koos voor de piano. Met dat instrument dreef hij weg van de opera naar de jazz. Een toevallig op de autoradio gehoord liedprogramma deed Del Ferro de muzikale nalatenschap van zijn in 1992 gestorven vader afstoffen en dit resulteerde in het Belcanto-project dat donderdag werd gepresenteerd in het BIMhuis.

Del Ferro vertaalt Napolitaanse liederen en aria's naar het idioom van het traditionele jazzpianotrio. Dat lijkt revolutionairder dan het is. Romantische componisten gingen hem al voor in het parafraseren van operamelodieën en de fundamenten van de jazz steunen zo'n beetje op musicaldeuntjes. Dat neemt niet weg dat Del Ferro heel aardig slaagt in die vertaling van zangpartijen in piano-arrangementen. Niet zelden klinken de melodieën heel zangerig, zonder maniëristisch aan te doen overigens. Deze kracht is meteen ook een zwakte, want doordat de vleugel de vocale rol overneemt blijft er weinig ruimte over voor de verkenning van de specifieke mogelijkheden van het instrument zelf. Chromatische akkoorden overheersen en goed uitgewerkte solo's die avontuurlijk losbreken van de melodielijn, ontbreken. Ornamentele krullen kunnen dit gebrek niet verhullen.

Maar het gaat Del Ferro dan ook meer om sfeer en emotie dan om innovatie en muzikaal vuurwerk. Gelukkig strooit de pianist bij zijn optreden een aantal up-tempo nummers tussen de ballads door zodat het Candlelight-gehalte binnen de perken blijft. Maar ook in de latin-versie van de habanera uit Carmen en swingende interpretaties van Puccini en Verdi overheerst het weelderige sentiment dat afdruipt van het onvermijdelijk gezwollen O sole mio en het pathetisch getitelde Mamma, bekend van Heintje.

Mike Del Ferro's Belcanto is als een bord spaghetti: het is rijk aan weinig verfijnde smaak, vult snel maar blijkt uiteindelijk licht verteerbaar.

Concert: Mike Del Ferro. Gehoord: 25/5 in BIMhuis, Amsterdam. Herh: 26/5 Jazzfestival, Hoofddorp; 27/5 Jazz in Duketown, Den Bosch; 28/5 Studio CNM, Hilversum; 3/6 Jazzfestival, Breda. Radio 4: 11, 25/6, 23 uur.

    • Edo Dijksterhuis