Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Lopende zaken. Portret van de Nederlandse kanonniers in Orahovac. Van de meeste vredessoldaten heeft zich een diepe frustratie meester gemaakt, afkeer van defensie en een hekel aan de bevolking die ze geacht worden te beschermen. Ned.3, 21.47-22.30u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Portret uit van de Surinaamse staatsman Jopie Pengel, die te vroeg stierf om de onafhankelijkheid in 1975 mee te maken. Verder een discussie over het Van Heutsz Monument aan de Amsterdamse Apollolaan. Het monument is bedoeld als eerbetoon voor de generaal die de Atjeh-oorlog won maar eigenlijk een symbool is van een zwart koloniaal verleden. Ned.3, 20.10-20.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het laatste oor. Laatste aflevering van dit seizoen gaat met onder andere publicist Willem Oltmans en historicus Maarten van Rossem in op de betekenis van prins Bernhard en prinses Juliana voor Nederland. En wat zullen zij betekenen als een van hen voor of tijdens het EK 2000 komt te overlijden. Veronica, 15.15-15.55 & 0.35-1.07u.

Kwestie van kiezen. Confronterend gesprek met het medium Jomanda. RTL4, 23.00-23.40u.

Van de schoonheid en de troost. Gesprek met de natuurkundige Freeman Dyson die niets over schoonheid zegt te weten. ,,We weten niets van schoonheid. Niet waarom het gevoel ervoor ontstond in onze evolutie, niet waar het gelokaliseerd is in ons brein. Letterlijk niets weten we ervan. Het is een onmogelijk thema. Waar begin je aan...'' Ned.3, 23.05-0.30u.

KUNST & MUZIEK

Reiziger in muziek. De laatste uitzending van het seizoen is geheel gewijd aan de wereldberoemde 75-jarige zanger Dietrich Fischer Dieskau. Alhoewel de baritonzanger allang niet meer zingt zijn er in de uitzending drie prachtige liederen van Schubert te horen en te zien. Ned.3, 11.00-12.00u.

Chopin: Toen en nu. Eerste deel van een tweeluik over het vijfjaarlijkse Chopin Pianoconcours in Warschau, sinds 1927 één van 's werelds belangrijkste pianoconcoursen. Met finaleoptredens uit verschillende jaargangen en opnames van Maria Joao Pirès en Melvyn Tan. Korte informatie over het leven van Chopin loopt door het programma. Ned.3, 13.04-13.52u.

De plantage. Zie TV-vooraf. De volgende uitzending van dit programma is zondag 3 september. Ned.3, 17.00-18.00u.

Lola da musica. Akoestisch optreden uit 1999 van de zanger/gitarist Neil Young. Behalve enkele songs van zijn recente soloplaat Silver & Gold, vertolkt hij ook een aantal klassiekers uit zijn oeuvre. Ned.3, 19.25-20.10u.

BBC Music Live. Begin van de 24-uurs live-entertainment BBC Music Live met alle soorten van muziek op BBC1, BBC2 en de BBC-radiozenders. Een keur van presentatoren laten pop, klassiek, Schotse en Ierse, kerk- en concertmuziek horen. BBC1, 23.00-0.15u. & BBC2, 0.15 tot maandagavond 23.10u.

FILM

War of the Buttons (John Roberts, 1994, Engeland/Frankrijk/Japan). Al twee keer eerder verfilmde roman `La guerre des boutons' van Louis Pergaud stond model voor allegorische tragikomedie over de `oorlog' tussen jongeren uit twee Ierse buurdorpen. RTL4, 13.20-15.00u., met reclame.

. Les choses de la vie (Claude Sautet, 1970, Frankrijk/Italië). Franse semi-klassieker. Een herhaaldelijk en in slow motion vertoond fataal auto-ongeluk van Michel Piccoli geeft enige structuur aan zijn terugblikken op zijn onvermogen een keuze te maken tussen zijn vertrouwde huwelijksleven met Lea Massari en zijn affaire met Romy Schneider. Ned.3, 13.52-15.16u.

. I Wanna Hold Your Hand (Robert Zemeckis, 1978, VS). Door Spielberg geproduceerd debuut van de latere regisseur van de Back to the Future-trilogie is gemêleerde komedie over Beatlemania. Vier tieners uit New Jersey proberen de opnamen bij te wonen van het optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show in 1964. Het bandje zelf blijft buiten beeld. Leuke muziek. SBS6, 14.05-15.45u., met reclame.

Roommates (Peter Yates, 1994, VS). Niet met gelijknamig aidsdrama (Alan Metzger, 1993) te verwarren, charmante tearjerker volgt dertig jaar uit het leven van een Pools-Amerikaanse arbeider die zijn verweesde kleinzoon grootbrengt. In hoofdrol wordt Peter Falk overtuigend honderd. ARD, 15.05-16.50u., tweetalig.

. National Velvet (Clarence Brown, 1944, VS). Fameuze maar verouderde familiefilm over kinderen die een paard trainen ten behoeve van de Grand National Race. BBC1, 15.30-17.30u.

. Clockwise (Christopher Morahan, 1985, Engeland). Licht teleurstellende komedie met John Cleese als een schoolhoofd dat zijn aangeboren onhandigheid verbergt achter punctualiteit. Wanneer hij de trein naar een belangrijke vergadering mist, volgt een escalatie van tegenslagen. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Death of a Gunfighter (Allen Smithee, 1969, VS). Door Robert Totten en Don Siegel onder veel gebruikt pseudoniem geregisseerde karakterwestern. Sheriff Richard Widmark wordt niet langer getolereerd door bewoners van zijn stad. BBC2, 21.15-22.45u.

. Scarface (Brian de Palma, 1983, VS). Een excellerende Al Pacino als een Cubaanse vluchteling die in Amerika crimineel wordt. Hij werkt zich via gangsterbaas Robert Loggia op. Gewelddadige film met o.a. Michelle Pfeiffer en Mary Elizabeth Mastrantonio. Veronica, 21.30-0.35u., met reclame.

Homer and Eddie (Andrei Kontsjalovski, 1989, VS). Road movie loopt o.a. vast in religieuze obsessies. Geestelijk achtergebleven James Belushi en criminele kankerpatiënte Whoopi Goldberg ontwikkelen een diepe kameraadschap en blijven in leven met gewapende roofovervallen. Fox, 22.00-23.45u., met reclame.

. The Tango Lesson (Sally Potter, 1997, Engeland/Argentinië). Voorbeeldig ego-document van de Britse Sally Potter, die zelf de hoofdrol speelt van een filmregisseur met het verlangen een virtuoze tango-danseres te worden, maar wel een die haar partners leidt. Buenos Aires, Parijs en Londen vormen de decors in zwart-wit van een moedig loflied op het recht virtuositeit na te streven, in de vorm van een tegendraadse musical. ARD, 23.35-1.15u., tweetalig.

Top Secret! (Jim Abrahams, Jerry & David Zucker, 1984, VS). Komisch trio, bekend van Airplane!, Ruthless People en Naked Gun, tekende voor uitzinnige klucht die twee elkaar schijnbaar uitsluitende filmgenres door de mangel haalt: de ouderwetse nazi/spionagefilm en de tienermusical uit de jaren '50-'60 rond types als Elvis Presley. BBC1, 0.50-2.15u.