Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over nieuwe gastarbeiders en personeelstekorten in de zorg- en softwaresector. Werkgevers werven personeel in Suriname, Filippijnen en India. De vakbonden zijn tegen de komst van deze mensen omdat zij dezelfde problemen vrezen als met de gastarbeiders uit de jaren zestig. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer een reportage over de favoriete plekjes in de Nederlandse stadions Arena, de Kuip, het Gelredome en het Philipsstadion waar het komende Europese voetbalkampioenschap wordt gehouden. Ned.3, 22.15-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussies over het EK 2000 en het gebruik van vuurwerk, sancties tegen ex-echtgenoten die zich niet aan de omgangsregeling met hun kinderen houden en genetisch gemanipuleerd voedsel. Ned.3, 21.04-22.00u.

KUNST & MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd zang. Live verslag van de laatste finale-avond van dit muziekconcours. De pauze tussen de optredens worden gevuld met portretten, gesprekken met zangers en zangpedagogen en reportages. Canvas, 20.15-1.30u.

Drum Rhythm Festival. Live-uitzending uit de Westergasfabriek in Amsterdam met acts van o.a. Moby, Neon Phusion, Kruder & Dorfmeister, Faze Action en Zuco 103. RTL5, 22.45-1.00u.

Kunst... omdat het moet. Tweede deel van een portret van estheet, kunstkenner, reiziger en schrijver Bruce Chatwin. Hij overleed in 1989 op 48-jarige leeftijd aan aids. TV2, 0.15-1.15u.

FILM

Le fatiche di Ercole (Pietro Francisci, 1957, Italië). Mythologische spektakelfilm met Steve Reeves als Hercules. BBC2, 12.50-14.30u.

Give My Regards to Broad Street (Peter Webb, 1984, Engeland). Ouderwetse lichtgewicht-musical van Paul McCartney, die als zichzelf de hoofdrol speelt. Verhaaltje is enkel aanleiding voor enkele grootscheepse production numbers. Ook met Linda, Ringo Starr, Barbara Bach, Tracey Ullman, `Yesterday' en `Silly Love Songs'. SBS6, 14.05-15.50u., onderbroken door reclame.

Daffy Duck Quackbusters (Greg Ford & Terry Lennon, 1989, VS). Compilatie van Warner-tekenfilms met Daffy Duck, Bugs Bunny en Porky Pig. RTL4, 14.35-16.00u., onderbroken door reclame.

. Superman III (Richard Lester, 1983, VS). Derde Supermanfilm, geraffineerd ironisch geregisseerd door Lester, wordt gekenmerkt door genreparodieën en tegendraadse humor. Christopher Reeve alias Clark Kent alias Superman maakt een diepe identiteitscrisis door, wil de mensheid niet meer helpen en zet in een dronken bui zelfs de toren van Pisa recht. Richard Pryor is een geniale computercrimineel die de wereld wil veroveren. Net5, 18.05-20.20u., met reclame.

. Half Moon Street (Bob Swaim, 1986, VS). Aangename, bij uitstek voor het televisiescherm geschikte thriller, naar de roman `Dr. Slaughter' van Paul Theroux, met Sigourney Weaver als een gewaardeerde maar onderbetaalde politicologe die als callgirl wat bijverdient. Ze heeft een affaire met een kopstuk uit de Britse diplomatie (Michael Caine) en zoekt niets achter het droomappartement dat een Oosterse klant haar schenkt. Net5, 20.20-22.00u. met reclame.

The Next Karate Kid (Christopher Cain, 1994, VS). Vierde actiefilm volgens de Karate Kid-formule gunt de hoofdrol voor de verandering aan een weesmeisje (Hillary Swank). SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Nothing But Trouble (Dan Aykroyd, 1991, VS). Idiote comedy vol studentikoze meligheid in de traditie van Saturday Night Live en het idioom van een stripverhaal. Met Aykroyd zelf als een stokoude, moordzuchtige rechter die resideert op een autokerkhof, temidden van lompen en kermisattracties. Chevy Chase is diens geborneerde slachtoffer. Ook met Demi Moore, John Candy. Veronica, 20.30-23.15u., met reclame.

. Irma la Douce (Billy Wilder, 1963, VS). Liedjesloze musicalverfilming (met Shirley MacLaine als Parijse tippelaarster en Jack Lemmon als gendarme) was de succesvolste film in de carrière van Billy Wilder. Ned.1, 20.31-22.54u.

The Deep (Peter Yates, 1977, VS). Instant-thriller naar bestseller van Jaws-auteur Peter Benchley. Rammelend plot confronteert diepzeeduikers Jacqueline Bisset en Nick Nolte met zeemonsters en drugshandelaren. Net5, 22.00-0.20u., met reclame.

Rocky II (Sylvester Stallone, 1979, VS). Tweede aflevering van Stallone's succesvolle boksers-serie herhaalt het stramien van het origineel uit 1976: Stallone moet eerst opnieuw underdog worden, en trouwen met het meisje uit de dierenwinkel, om andermaal in een lange boksfinale als overwinnaar uit de strijd te komen. BBC1, 22.10-24.00u.

. Chinatown (Roman Polanski, 1974, VS). Polanski's, door Hammett en Chandler geïnspireerde, moderne film noir groeide uit tot een der klassiekers van de Amerikaanse cinema van de jaren zeventig. In het Los Angeles van 1937 raakt privé-detective Jack Nicholson verwikkeld in even gecompliceerde als moorddadige intrige. Faye Dunaway als femme fatale. BBC2, 22.25-0.30u.

Duet for One (Andrei Kontsjalovski, 1986, VS). Adaptatie van Tom Kempinski's successtuk laat zich vooral genieten als een acteursfilm: Julie Andrews als beroemd violiste, bij wie MS wordt geconstateerd, die haar man Alan Bates verliest, zelfmoordpoging onderneemt en haar evenwicht hervindt bij psychiater Max von Sydow. Ned.1, 23.25-1.05u.

Sniper (Luis Llosa, 1993, VS). In Panamese jungle gesitueerde actiethriller biedt psychologisch vlak portret van de vijandigheid tussen militaire scherpschutter Tom Berenger en diens assistent: de ambitieuze nieuwkomer Billy Zane. VRT, 23.35-1.10u.

The Set Up (Strathford Hamilton, 1995, VS). Thriller vol (drie)dubbelspel naar James Hadley Chase's `My Laugh Comes Last'. Ex-gedetineerde annex beveiligingsexpert Billy Zane wordt door James Russo gedwongen mee te werken aan inbraak in een bank. BBC1, 0.30-2.00u.

. Nóz w wodzie / Mes in het water (Roman Polanski, 1962, Polen). Mede door Jerzy Skolimowski geschreven speelfilmdebuut van Polanski is onthullend portret van seksuele rivaliteit en andere afgronden van de menselijke geest, aan de hand van een driehoeksverhouding op een zeilboot. Klassieker maakt slim gebruik van eenvoudigste middelen. BBC2, 1.25-3.00u., zw.

Nagesynchroniseerd: Kelly's Heroes (Brian G. Hutton, 1970, Eng.). ARD, 22.40-1.00u.; Dangerous Indiscretion (Richard Kletter, 1994, VS). ZDF, 23.15-0.35u.; Sherlock Holmes and the Secret Weapon (Roy William Neill, 1942, VS). ZDF, 0.40-1.50u., zw; Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1974, VS). ARD, 1.10-3.00u.; The Scarlet Claw (Roy William Neill, 1944, VS). ZDF, 1.50-3.00u., zw.