Schadevergoeding Franse verplegers na vaccinatie

Zeven Franse verpleegkundigen en artsen krijgen een schadevergoeding omdat ze beweren arbeidsongeschikt te zijn geworden na een vaccinatie tegen hepatitis B. Zij lijden aan auto-immuunziekten, waaronder multipele sclerose. De vaccinatie tegen het leveraantastende hepatitis-B-virus is in Frankrijk verplicht voor personeel in de gezondheidszorg.

De commissie die zich over hun klachten gebogen heeft, is van mening dat ,,er een oorzakelijk verband'' bestaat tussen de vaccinatie en de gezondheidstoestand van de betrokkenen.

In Frankrijk ontstond in 1998 grote onrust nadat er een verband tussen het vaccin en auto-immuunziekten (waaronder multipele sclerose valt) was gesuggereerd. In andere landen waar hepatitis-B-vaccinatie wordt aanbevolen bleef die onrust uit. De hepatitis-B-vaccinatie was in Frankrijk verplicht voor verpleegkundigen en artsen en werd aangeboden aan alle jonge kinderen. De paniek ontstond nadat er een paar kinderen waren gemeld die in het jaar na hun vaccinatie een auto-immuunziekte kregen.

Uit epidemiologisch onderzoek, waarbij groepen gevaccineerden en ongevaccineerden zijn vergeleken, is echter nooit gebleken dat auto-immuunziektes na vaccinatie meer voorkomen. De Franse overheid heeft na de onrust de vaccinatiecampagnes van kinderen weer hervat en is niet van plan na de nu toegekende schadevergoeding daarmee op te houden, omdat ze ook vindt dat er geen verband is tussen de vaccinatie en auto-immuunziekten.

In Nederland is sinds vorig jaar vaccinatie van gezondheidszorgpersoneel verplicht gesteld. De Tweede Kamer zei eind vorig jaar in een motie dat hepatitis-B-vaccinatie voor zuigelingen moet worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Minister Borst (volksgezondheid) weigert die motie uit te voeren, schreef ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hepatitis-B komt in Nederland te weinig voor om een algehele vaccinatie kosteneffectief te laten zijn. De minister vreest dat een te groot aantal vaccinaties de deelname aan het vaccinatieprogramma voor zuigelingen zal verlagen. Zij wijst erop dat ook de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Ierland en Japan, tegen de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie in, hebben besloten om af te zien van zuigelingenvaccinatie tegen hepatitis-B.