Ronald de Boer put kracht uit tegenslagen

Na het vertrek van coach Louis van Gaal zitten ook de Nederlandse voetballers van Barcelona op een schopstoel. Daarom wil de geblesseerde Ronald de Boer juist op Euro 2000 laten zien ,,hoe goed de Nederlanders wel zijn''.

Bondscoach Frank Rijkaard verklaarde gisteren dat hij de ideale opstelling van het Nederlands elftal voor Euro 2000 al enige tijd in zijn hoofd heeft. Vermoedelijk zal een fitte Ronald de Boer tot de basis behoren. Al is het alleen maar omdat Rijkaard voor de positie van rechtshalf over weinig alternatieven beschikt. Maar de tijd begint te dringen voor de tweelingbroer van aanvoerder Frank de Boer. Vanwege een slepende liesblessure zal hij vanavond in de Arena ontbreken in de oefenwedstrijd tegen Roemenië.

In de afgelopen tien weken heeft Ronald de Boer slechts twintig minuten op het veld gestaan. In zijn laatste wedstrijd voor Barcelona tegen Real Sociedad dwong de gekwetste lies hem wederom tot opgave. Toen sloegen de twijfels toe bij de onlangs dertig jaar geworden middenvelder. ,,Toen ik op de grond lag, dacht ik: `straks mis je alles, ook het EK'. Ik hield er serieus rekening mee dat ik er niet bij zou zijn. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik op tijd fit zal zijn. Ik ben nog steeds niet honderd procent. Maar ik heb niet gevoel dat het een race tegen de klok is. Ik hoop maandag voor het eerst met de groep mee te trainen zodat ik volgende week in Zwitserland weer kan spelen. Maar ik heb nu twee keer een terugslag gekregen en voorzichtigheid blijft daarom geboden.''

Een gebrek aan wedstrijdritme zegt hij niet te vrezen. Ronald de Boer klampt zich vast aan de periode voor zijn blessure, toen hij bij Barcelona ,,een heel hoog niveau'' demonstreerde. En nu Jeffrey Talan definitief ontbreekt in de EK-selectie – gisteren was hij de eerste van vier afvallers – wordt bondscoach Rijkaard nog meer beperkt in zijn keuze voor de rechterflank van Oranje. ,,Dat is natuurlijk mijn geluk'', erkende Ronald de Boer. ,,Maar uit de statistieken van het WK in Frankrijk bleek dat ik bij zeven goals van het Nederlands elftal betrokken was. Of ik gaf de assist of ik stond aan de basis van de beslissende aanval. Ik proef uit de opmerkingen van de bondscoach dat hij vertrouwen in mij heeft. Daarom geeft Rijkaard me ook meer tijd om fit te worden.''

Volgens Rijkaard staat de confrontatie met het Roemenië van de oude magiër Hagi in het teken van `actief herstel'. De bondscoach gaf zijn internationals afgelopen week de tijd vooral mentaal te herstellen van het slopende seizoen bij hun clubs. Hij zal de spelers van Barcelona wellicht extra aandacht hebben geschonken na het koningsdrama rond de opgestapte coach Louis van Gaal. Met de hem kenmerkende – soms gespeelde – onbezorgdheid vertelde Ronald de Boer gisteren in Huis ter Duin in Noordwijk dat de ellende bij Barcelona voor een groot deel aan hem voorbij is gegaan. ,,Ik heb die nare periode slechts vanaf de tribune meegemaakt. Door die blessure heb ik alle belangrijke wedstrijden met Barcelona gemist.''

Het vertrek Van Gaal was niet tegen te houden, toen zijn beschermheer Núñez zich terugtrok als voorzitter van Barcelona. Maar Ronald de Boer bleef zijn geliefde coach tot het bittere einde verdedigen. ,,Het doet pijn dat we met lege handen staan'', benadrukte hij. ,,Toch vind ik niet dat Van Gaal de greep op het elftal had verloren. Hij behoort tot de beste trainers op deze aardbol. Van Gaal heeft al die kritiek niet verdiend. Maar je weet hoe het gaat in Barcelona. Zodra het elftal minder presteert, komen de ratjes uit hun holen. Dan laten de media voormalige spelers of oud-leden aan het woord om lekker te kunnen hakken op de club. Helaas is het Van Gaal niet gelukt zijn filosofie over te brengen. Het cultuurverschil tussen het Nederlandse en het Spaanse voetbal was blijkbaar te groot.''

Sleept Van Gaal in zijn val bij Barcelona de gehele Nederlandse enclave mee? Ronald de Boer zegt zich geen seconde te bekommeren om zijn toekomst. ,,Daar ben ik heel nuchter in. Ik heb nog een contract voor twee jaar en dat wil ik gewoon uitdienen. In principe meld ik me op 24 juli weer op de eerste training. Natuurlijk onderken ik de stemming in Barcelona dat al die Nederlanders maar weg moeten. Al maanden circuleren in Spanje lijsten van spelers die zouden moeten vertrekken. De ene keer sta ik bovenaan, de andere keer Reiziger of Bogarde. De volgende dag worden weer vier andere namen genoemd.'' Met een ironisch lachje: ,,Winston staat meestal bovenaan. Maar ik ben een goede tweede.''

Die wetenschap prikkelt Ronald de Boer juist om in het oranjeshirt te bewijzen dat hij ook voor Barcelona nog steeds een verrijking is. ,,Het maakt me nog gretiger dan ik al ben. Als kind genoot ik al van het Oranje-gevoel. De crisis bij Barcelona stimuleert me slechts om te laten zien hoe goed de Nederlandse voetballers wel zijn. Het EK in eigen land is een psychologisch voordeel voor ons, omdat de druk nu groter is. Dat is een extra bron van inspiratie, zoals Real Madrid in de finale van de Champions League nog eens heeft bewezen. Die ploeg moest winnen om ook volgend seizoen weer aan dat toernooi deel te kunnen nemen, terwijl Valencia al tevreden was dat het de finale had bereikt. Net als Real moeten wij op het EK het geloof uitstralen dat wij de besten zijn.''

    • Robèrt Misset