Parlement Turkije meldt folterpraktijk

De commissie voor de rechten van de mens van het Turkse parlement heeft een gedetailleerd rapport gepubliceerd over foltering op politiebureaus in het land.

Het zes delen tellende rapport, dat persbureaus gisteren in handen kregen, weerspreekt het regeringsstandpunt dat er in Turkije niet systematisch wordt gemarteld. Het rapport bevat foto's van geluiddichte martelkamers met blootliggende elektriciteitsleidingen en met stangen waaraan gevangenen kennelijk werden opgehangen.

De regering heeft herhaaldelijk gezegd dat er weliswaar gevallen van foltering voorkomen, maar dat de schuldigen worden vervolgd. Zij onderstreept bovendien dat er niet systematisch wordt gefolterd.

Maar het rapport, resultaat van een onderzoek van twee jaar door de 25 parlementariërs tellende commissie, schetst een heel ander beeld: op de politiebureaus worden gedetineerden, vaak in geheime cellen, geslagen, met hoge-drukspuiten bespoten en met elektrische schokken bewerkt. Zo vertelt een 16-jarige jongen die van autodiefstal werd beschuldigd, dat hij eerst twee uur lang in een ton vol water moest doorbengen, voor hij met een knuppel werd geslagen. Een 17-jarige vertelt over een politieman in Istanbul die erom bekend staat dat hij zijn slachtoffers eerst met water overgiet voor hij hen met een plastic buis slaat. Een van de meest dramatische relazen is dat van een man beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie die werd gefolterd in aanwezigheid van zijn vijfjarige zoon.

De meerderheid van de door de commissie ondervraagde slachtoffers zeggen geen klacht te hebben ingediend omdat hun beulen het hun ontrieden en omdat dergelijke klachten over het algemeen worden genegeerd door de autoriteiten.

Commissievoorzitter Sema Piskinsut, lid van de partij van Democratisch Links van premier Ecevit, zei dat in verscheidene gevallen de politiebureaus die de commissie bezocht, kennelijk even tevoren waren schoongemaakt. ,,In veel gevallen verborgen ze het bewijs en toonden ze ons de verkeerde kamers.'' Ze zei dat ze spoedoverleg zal eisen met de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en een debat in het parlement.

Turkije staat onder zware druk van de Europese Unie om zijn mensenrechtenbeleid te verbeteren. Dit is een harde voorwaarde voor lidmaatschap van de EU, waarnaar Turkije streeft. Premier Ecevit heeft om die reden vorig jaar een campagne tegen foltering gelanceerd, die kennelijk nog niet veel resultaten heeft opgeleverd.