Overlijden

Youp van 't Hek weet niet waar hij het over heeft (NRC Handelsblad, 20 mei). Doodgaan is niet gewoon ongeacht of 18 of 88 bent. Het is een verbreid misbegrip dat oude mensen gewend zijn om dood te gaan en dat het dus niet zo erg voor ze is.

Maar laat ik niet sentimenteel worden en mij aan de statistieken houden.

`Levensverwachting' wordt gewoonlijk gegeven als verwachting bij de geboorte en die komt nu in de buurt van 80 jaar; maar daarbij is inbegrepen de kindersterfte van het eerst uur, de eerste dag, het eerste jaar. Wie dat overleeft heeft een nog veel langere verwachting.

Laat mij de vraag anders inkleden: wat is de kans dat iemand, die een zekere leeftijd bereikt heeft, nog een jaar erbij leeft? En op welke leeftijd wordt die kans minder dan 50 procent? De kans van iemand van 88 om 89 te halen is nog meer dan 70 procent.

De kans wordt minder dan 50 procent als hij/zij 105 jaar oud wordt (Canadese gegevens).

En ze vinden het nog steeds niet leuk.

    • Herman J. van Norden
    • Bc Canada