Meisjes krijgen een eigen klas bij metaalbewerking

Twee tot vier vmbo-scholen beginnen komend schooljaar met een speciale meisjesklas voor de opleiding metaal en techniek. Door die exclusieve aandacht moeten meisjes geïnteresseerd raken en vooral ook blijven in het vak metaalbewerking. Meisjes zijn er nauwelijks toe te bewegen om te kiezen voor de metaal.

Het initiatief komt van het opleidingsfonds voor metaalbewerking OOM, dat voor het eerste jaar een budget van 50.000 gulden beschikbaar heeft gesteld. Als er één of twee meisjes in een klas zitten, mogen we in onze handjes knijpen, zegt voorzitter Sjaak Klinkenberg van OOM en vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten. ,,Dat moeten er meer worden.''

De meisjes zijn dringend nodig, omdat de metaalsector kampt met een groot tekort aan personeel.

De stichting OOM heeft voor de uitvoering van het project de hulp ingeroepen van de vrouwenvakschool, het servicepunt vrouwen in de bouw en het landelijk steunpunt Technika Tien, organisaties die proberen meisjes te interesseren voor technische beroepen.

Margreet Nauta, stafmedewerker van Technika Tien, vindt het idee van een meisjesklas prachtig. ,,Meisjes zijn momenteel een enorme uitzondering in een metaal en techniekklas. Dat schrikt af.''

In een meisjesklas hoeven de muren niet roze, zegt Nauta. ,,Maar je kunt wel denken aan simpele zaken als schone wasbakken, geen schunnige plaatjes aan de muur en een spiegel.''

Daarnaast kunnen meisjes elkaar motiveren in de klas. Jongens hebben de neiging al snel te zeggen, `dat doe ik wel even'. Meisjes laten zich daardoor makkelijk imponeren.'' Wel vraagt ze zich af of er wel voldoende meisjes te vinden zullen zijn om een hele klas te vullen. ,,Dat zou wel eens heel optimistisch gedacht kunnen zijn.''

Klinkenberg wil ook werkgevers bij het project betrekken. Die zijn volgens hem vaak huiverig om een meisje stage te laten lopen in hun bedrijf. ,,Om het over een baan nog maar niet te hebben. Met vrouwen halen ze deeltijdwerk en zwangerschapsverlof in huis. Dat is in de wereld van het metaal nogal wennen.''

    • Sheila Kamerman