Leger Fiji slaags met rebellen

Regeringstroepen die het parlement van Fiji omsingeld hebben raakten vanochtend vroeg slaags met rebellen die in het gebouw sinds een week de premier, Mahendra Chaudry, en 60 parlementariërs gijzelen. De rebellen onder leiding van de failliete zakenman George Speight willen de huidige door Indiërs geleide regering vervangen door vertegenwoordigers van de oorspronkelijke bevolking.

Een cameraman van het persbureau Associated Press raakte bij het incident vanochtend gewond aan een arm. Volgens een van de rebellen verloren sommige soldaten hun zelfbeheersing en losten zij waarschuwingsschoten in de grond. Gisteren liep de spanning tussen rebellen en troepen bij het parlement al op. Veel landen, waaronder het voormalige moederland Groot Brittannië en de buurlanden Nieuw Zeeland en Australië hebben de racistische coup veroordeeld en dreigen met sancties.