Ik kan koken voor 30 man

Je hebt een verjaardag, een examenfeest of een jubileum en je wilt er thuis iets leuks van maken. Wat doe je dan? Je kunt de gasten om een uur of negen laten komen en hopen dat het wat wordt. Je kunt ze ook eerder bestellen, om een uur of acht een paar bakken macaroni op tafel zetten en een lopend buffet aanrichten.

Maar je kunt er ook een leuk feest van maken waarover iedereen nog jaren napraat. Hoe? Door een lange tafel met stoelen neer te zetten, eten te koken en dat op te dienen. Het klinkt simpel, maar het werkt vrijwel altijd. Er is niets wat het ijs zo breekt als samen eten en drinken, en het wordt des te interessanter als het gezelschap uit tien of meer personen bestaat. In een beetje huiskamer kunnen die gemakkelijk zitten. Met wat ontruimen kom je al gauw aan de twintig of dertig gasten.

Voorwaarde is wel dat je een lange tafel hebt. Twee tafels met een stevige plaat hout ertussen maken van een huiskamer meteen een eetzaal, vooral als je er twee of drie flinke tafellakens overheen legt. Is er in het hele huis geen tweede tafel te vinden, kijk dan in de gouden gids bij bedrijven die servies verhuren. Bij zo'n firma is alles te huur: van theelepeltjes tot reusachtige heteluchtovens, en alles daartussen: tafels, tafelkleden, stoelen, schalen, réchauds, pannen, koffiezetinstallaties, et cetera. En de prijzen vallen best mee. Een bord kost een kwartje, een schaal ƒ1,25, een klapstoel ƒ1,25, een tafel een tientje.

Nu het eten zelf. Het belangrijkste is dat de amateurkok de avond zelf niet te veel achter het fornuis staat. De meeste tijd gaat in de voorbereiding zitten. Probeer de gerechten en de procedures van te voren uit, maak desnoods een klein draaiboek en verzeker je van de hulp van twee of drie assistenten. Gewillige pubers zijn ideaal – ze kunnen een hoop werk uit handen nemen en ook het eten opdienen. Begin de avond met een gedekte tafel en druk de gasten op het hart dat ze op tijd moeten komen.

Het voorgerecht. Soep ligt voor de hand, maar ook erg lekker en gemakkelijk is charcuterie: een bordje met wat paté, goede worst, rauwe ham, een blaadje sla of wat kort gekookte wilde spinazie.

Het hoofdgerecht moet zoveel mogelijk tevoren bereid kunnen worden en mag geen schade oplopen door opwarmen. Gebakken vis, biefstuk, patates frites – vergeet het maar. Kies voor een stoofpot – boeuf bourguignon, pot au feu, maak iets Indisch als babi ketjap, of braad een paar rollades. Dat kan allemaal een of twee dagen van te voren gebeuren. Opwarmen kan in een paar pannen op het vuur, of in schalen in de magnetron of de oven. De rollade kan in plakken worden gesneden en in eigen jus heel kort worden opgewarmd. Vergeet niet dat tegenwoordig in bijna elk gezelschap wel een of twee vegetariërs huizen.

De groenten zijn iets lastiger. Geef een paar soorten groenten, dat is feestelijker en maakt in voorbereidingstijd niet veel uit. Sla kan van te voren worden schoongemaakt en op het laatste moment worden aangemaakt. Bijna gare sperzieboontjes zijn snel op te warmen, datzelfde geldt voor veel andere stevige groenten. Broccoli hoeft sowieso niet lang te koken, dus dat kan in een grote pan met kokend water snel geblancheerd worden. Een andere mogelijkheid is ratatouille, dit groentegerecht kan ook een dag van te voren worden gemaakt.

Dan de ondergrond. Pasta lust iedereen. Kook het tevoren bijna gaar en stort het vlak voor het opdienen in een grote pan met kokend water. Schep de pasta er met een metalen zeef uit en dien meteen op. Rijst is een andere mogelijkheid. Kook het zelf of bestel bij een toko flink wat rijst. Ze kunnen het desgewenst in een warmhoudbak komen brengen.

Bij het opdienen is het belangrijk een flink aantal schalen te hebben. Reken per zes eters drie of vier schalen met vlees, groenten en pasta. Er ontstaan dan vanzelf mini-gezelschapjes, die elkaar opscheppen en met elkaar in gesprek raken.

Het nagerecht is het gemakkelijkst. Taart, ijs, vruchten – je kunt het zo opdienen. Daarna natuurlijk koffie. Cognac of Calvados erbij verlengt de avond met minimaal een uur.

Nog een paar tips. Ga tijdens het eten even staan en zeg iets of laat iemand iets zeggen. Zet op tafel om de halve meter een fles wijn, en zorg dat voor lege flessen weer volle in de plaats komen. Zorg ook voor flink wat karaffen water en borden met stokbrood. Ga in de loop van de avond zelf ergens anders zitten zo gauw je een lege stoel ziet. De anderen doen dat dan ook en dat ververst de gesprekstof.

    • Warna Oosterbaan