HOLLAND-BELGIË

Op de staantribune hielden wij ons meer bezig met de randverschijnselen dan met de wedstrijd. Ajax-FC Den Bosch was op het veld een saaie bedoening: veel geschuif en weinig wol. Op de staantribune aan de noordzijde viel aanvankelijk meer te beleven. Amsterdammers knokten met Bosschenaren. De politie probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen, maar slaagde daar slechts gedeeltelijk in.

De Meer was het strijdtoneel op deze gedenkwaardige zondagmiddag in november 1986. In de loop van de tweede helft kreeg Jan Wouters de bal aan de rechterzijlijn in de voeten gespeeld. Hij gaf een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet richting de rand van het strafschopgebied. De bal was achter de man gespeeld, waardoor de man genoodzaakt was de bal achterwaarts te nemen. De bal was ook nog eens door de lucht geschoten, waardoor de man de bal moest volleren.

Het werd een omhaal om echt nooit meer te vergeten.

Marco van Basten deed wat de beste aanvallers in de wereld hem wel eens hadden voorgedaan. Hij maakte een acrobatische sprong, hij raakte de bal met de binnenkant van de rechterschoen en mikte precies in de kruising van paal en lat. Wij bevonden ons deze middag recht achter het doel van de Bossche keeper Van Grinsven, die net als wij aan de grond genageld stond. Doordat ons blikveld een loodrechte hoek maakte met de diagonaal van de omhaal, had de bal voor ons gevoel bij de hoekvlag terecht kunnen komen. Het gezichtsbedrog maakte de sensatie compleet.

De Italiaan Parola was in 1940 de eerste voetballer die voor het oog van een camera een omhaal produceerde. De verdediger van Juventus en Lazio kreeg vele volgelingen. Zijn omhaal werd geperfectioneerd door de Brazilianen Pelé en Zico, door de Duitsers Seeler en Fischer en zelfs door mindere goden. Elk land had zijn eigen specialist. Elk land heeft ook zijn eigen uitdrukking voor de omhaal. Bicicleta in het Spaans, Fallrückzieher in het Duits, rovesciata in het Italiaans, bicycle-kick in het Engels.

Van Basten deed in Nederland wat geen enkele landgenoot hem had voorgedaan. Cruijff, Keizer en Van Hanegem konden veel met een bal, maar een omhaal was te veel gevraagd. Van Basten scoorde op prachtige wijze met een omhaal tegen Malta, tegen Fiorentina, tegen IFK Göteborg. Zijn versleten enkel was soepel genoeg om de bal een enorme zwieper te geven. Zijn doelpunt tegen de Sovjet-Unie was meer een volley dan een omhaal. Daarom is zijn doelpunt tegen FC Den Bosch zijn allermooiste omhaal.

Aflevering 21 in een serie van 22.

    • Jaap Bloembergen