Opinie

    • Youp van ’t Hek

Het gaat goed

Het gaat goed met ons land. Voorhoeve heeft volgens een hoge ambtenaar tegen het parlement gelogen en dat behoort tot de grootste zonden van onze democratie. Joris komt volgende week ontkennen en ik denk dat de ambtenaar ontslagen wordt. Volgens de oude Luns is liegen tegen de Tweede Kamer helemaal niet erg. Dat hoort bij het vak. Hubert Luns, de zoon van de oude Joseph, verklaarde dat het NSB-lidmaatschap van zijn vader meer een carrièreverzekering was. De oude Luns vreesde dat de joodse familie van zijn moeder een belemmering zou zijn voor zijn diplomatieke loopbaan. Dit alles maakt het allemaal nog tien keer erger. Uiteraard kan de oude Joseph zich niets meer herinneren. Wat is het toch heerlijk om op een gegeven moment dement te worden. Als ik Hubert Luns was ging ik wel een keer naar de kapper. Als mijn vader bij de NSB had gezeten, dan zou ik geen haarlok schuin over mijn voorhoofd laten lopen en die snor haalde ik er zeker af. Maar dat is een kwestie van smaak. De oude Luns woont in België en ik hoop dat hij goede dokters vindt, die zijn afscheid van deze aardkloot een beetje professioneel begeleiden. Belgen zijn namelijk nogal dom en voor je het weet zien ze een doorgeslikt stukje gebit aan voor een attaque!

Onderhand zag ik op televisie hoe Theo van Gogh, opgemaakt als vrouw, plaatsnam op een zogenaamd slapende Emile Ratelband. Er werd hartelijk gelachen.

Verder werd weer eens duidelijk dat het Nederlandse kippenvlees helemaal vol bacteriën, groeibevorderaars en antibiotica zit. Ik ben blij dat ik die rotzooi al jaren niet meer eet. Het scheelt mij hevige buikkrampen, diarree, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn en bloed in mijn ontlasting. Of er Kamervragen worden gesteld? Wat denkt u zelf? Of u vijftien juni in uw agenda wilt noteren! Dan is namelijk live op de internetsite van het damesblad Margriet de geboorte van een drieling te zien. Het wordt een bevalling met een keizersnee. Wij gaan er met ons hele gezin eens goed voor zitten. In het oranje, maar dat heeft meer te maken met het voetbal. Er wordt op dit moment voor de EK al goed geoefend. Alle elftallen zijn in trainingskamp en spelen her en der wedstrijden, maar ook de supporters bereiden zich goed voor. Vorige week hebben de Turken en de Engelsen vast een beetje gedold in Kopenhagen, maar dat was nog sparren. Minder dan honderd gewonden vind ik niks. Watjeswerk. Wat dat betreft deden de Spanjaarden het in Madrid afgelopen woensdag veel en veel beter. Meer dan tweehonderdvijftig gewonden, waaronder vijftig politiemensen. Kijk dan doen we zaken, dan ben je een serieuze gegadigde voor de Heizeltrofee! De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem staan ondertussen voor hun badkamerspiegels te oefenen. De bedoeling is een uitgestreken gezicht en dan de verklaring: ,,Wij zijn door het geweld overvallen. Niets wees er op dat het uit de hand zou lopen. Ons medeleven gaat uit naar de familie van de eenendertig doden en de tweehonderd gewonden.''

Persoonlijk raad ik de voetbalsupporters aan vanaf nu zo veel mogelijk kippenvlees te eten. Dat scheelt in die tijd een hoop infecties. De wederopbouw van de vernielde centra van de EK-steden wordt gefinancierd uit het potje van Zalm, dat afgevuld is met bijna vijfendertig miljard uit de verkoop van de GSM-vergunningen. Via die GSM's overleggen de diverse supportersgroepen waar ze elkaar zullen treffen!

En ondertussen denkt dat Japanse keizertje dat we een keurig volkje zijn. Hij vertelt over zijn `spontane' ontmoeting met drie studentes op het Leidse Rapenburg, maar hij weet natuurlijk niet dat het drie, persoonlijk door Eef Brouwers van de RVD, geselecteerde Minerva-mutsen waren.

En in rechtbankkringen gaat het gerucht dat een Nederlandse officier van justitie in Colombia betrokken is geweest bij een cokedeal en een verhouding heeft met Thea Moear, de rechterhand van dominee Bruinsma. Zij ontkent het en ik denk ook dat het niet waar is. Maar als ik op een goede dag hoor dat het wel waar is, ben ik niet verbaasd. Het gaat niet alleen goed met ons land, het gaat fantastisch.

    • Youp van ’t Hek