Eerstejaarsprof Engels valt op in Ronde van Italië

Addy Engels heeft gisteren de twaalfde etappe van de Ronde van Italië aangegrepen om zich te profileren. De eerstejaarsprof uit de Rabobank-ploeg reed vooraan mee in de ontsnapping en eindigde als vijfde. De 24-jarige Drent is ook de beste Nederlander in het klassement.

De Italiaanse wielrenner Enrico Cassani won de 184 kilometer lange rit van Bibione naar Feltre, zijn eerste profzege. De roze leiderstrui van zijn landgenoot Francesco Casagrande kwam niet in gevaar. Het waren vooral de wat mindere goden in het peloton die zich gisteren lieten zien. ,,Dit was een geschikte dag om wat te proberen'', zei Engels, die na ploeggenoot Karsten Kroon de tweede Nederlander is die zich in de Giro doet gelden.

De renner uit de eigen kweek van Rabobank ontsnapte na 28 kilometer in een groep van 25 man, waarin ook landgenoten Dekker en Boerman zaten. De groten uit het klassement zaten daar niet bij. Vijftien kilometer voor het einde zat een venijnige klim, zodat sprinters weinig kans op de etappezege hadden.

Engels viel aan op de laatste berg, de Valico Le Laste. ,,Ik voelde me toen wat minder, maar ik kreeg genoeg voorsprong.'' Andere renners haalden hem in, maar Engels kon ze in de afdaling terughalen. Een groep van dertien coureurs denderde op de eindstreep in Feltre af. Cassani plaatste twee kilometer voor de finish de beslissende demarage. Landgenoot Davide Bramati en de Rus Dmitri Konisjev konden hem net niet meer terugpakken en eindigden tweede en derde. Engels, 77ste in het algemeen klassement, moest een seconde toegeven.

Jan van Velzen is de gedoodverfde eindwinnaar van de 49ste editie van Olympia's Tour. De renner van Bankgiroloterij nam gisteravond in Bedum afstand van de concurrentie door een voortreffelijke tijdrit te rijden. Van Velzen werd vierde, de winst was voor de Brit Chris Newton.

Wilco Zuijderwijk, vooraf tweede in het algemeen klassement, verloor bijna anderhalve minuut op Van Velzen en verspeelde met nog twee etappes te gaan het zicht op de oranje trui. ,,Geen excuus, het liep helemaal niet'', zei Zuijderwijk zijn tegenvallende optreden in de tijdrit over 23 kilometer.

Hij viel weg uit de top van het klassement waar Tom Hoedemakers, zevende in de tijdrit, opklom naar de tweede plaats. Het verschil tussen hem en Van Velzen is meer dan een minuut. ,,Normaal gesproken mag ik dit niet meer uit handen geven'', zei de glunderende Van Velzen. Hij vreest nog de etappe van vandaag, door de polder naar Almere. ,,Als het slecht weer wordt, blijft het uitkijken.'' Morgen eindigt Olympia's Tour in Amsterdam.

De tijdrit werd een succes voor de Britse baanploeg. Newton won in 28.40,19, zijn landgenoot Paul Manning, woensdag in Limburg ritwinnaar, werd tweede op zeven seconden. Oudgediende Tom Cordes werd derde. Het drietal komt niet in aanmerking voor een hoge eindklassering.

Van Velzen had zich vooraf nerveus gemaakt voor de rit tegen de klok. ,,Ik weet dat ik dit aardig kan, maar een uur voor de start kreeg ik spontaan zere benen.'' De zorgen bleken niet nodig. Halverwege had hij al een halve minuut voorsprong op Zuijderwijk, vooraf gezien als de enige renner die zijn leidende positie in het algemeen klassement kon bedreigen. Die wetenschap gaf Van Velzen vleugels. ,,Net als de oranje trui. Je kunt net iets extra's.''

Peter Schep redde in het eerste gedeelte van de zesde etappe Olympia's Tour nog enigszins voor de Rabobank. Kansloos voor het klassement, met drie ploeggenoten was Schep in de eerste etappe al op grote achterstand gereden, mocht de Nederlander van de kopstukken op avontuur met de Belg Wim Omloop en de Zwitser Giuseppe Atzeni. Schep versloeg Omloop in de sprint. Het was pas zijn tweede zege als amateur.

Jens Heppner heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De Duitse wielrenner is net hersteld van zijn verwondingen van een auto-ongeluk, maar sprintte als de beste. Hij versloeg in de 178 kilometer lange rit van Bonn naar Wiesbaden de Oostenrijker Peter Wrolich en de Zwitser Laurent Dufaux.