Chirurg

Wat jammer dat een natuurtalent als Maurits de Brauw (Z 20 mei) er na 25 jaar gezondheidszorg de brui aan geeft. Deze pas 43-jarige dokter heeft er dan een fantastische loopbaan opzitten. Zijn vrouw neemt het stokje nu over om als topadvocate een brutojaarsalaris van 220.000 gulden binnen te slepen.

De reden dat mijn collega stopt, ligt in de frustratie over het systeem waarin hij als topchirurg en onderzoeker moest werken. De politieke aanpak van de wachtlijstproblematiek vindt hij maar niets, en hij twijfelt tevens aan de kwaliteit van onze toekomstige chirurgen, immers: welke ervaring kunnen die thans opdoen gezien de huidige arbeidstijdenregeling (tot nu toe werken artsen in opleiding toch nog altijd zo'n 60 uur per week!)? Nee het is leuk geweest zo: veel geëxperimenteerd op zowel mens als dier, gepromoveerd, de chirurgenopleiding ingerold, en ongetwijfeld keihard gewerkt als assistent en later natuurlijk als chirurg.

Wat naar ook voor al die patiënten, die thans geen gebruik meer kunnen maken van 's mans hoogstandjes met de scoop. Deze zouden toch echt voorrang moeten hebben op ingrepen als een `borstvergroting'. Het is gewoonweg triest, een verloren talent!

    • Arts Amsterdam