Boom Chicago redt zich uit alles

Boom Chicago, de comedy-onderneming die zeven jaar geleden werd opgericht door drie in Amsterdam neergestreken grappenmakers uit Amerika, is uitgegroeid tot een booming business. Sinds de danig gegroeide groep in 1998 het tot disco verworden Leidseplein-theater tot thuisbasis koos – en daarmee in ere herstelde – zijn er al veel verschillende shows gespeeld die allemaal één ding gemeen hebben: een combinatie van ingestudeerde sketches en scènes waarin de spelers improviseren op wat er uit de zaal wordt geroepen.

Your privacy is our business, de nieuwste, is losjes gebaseerd op de gedachte dat niets meer privé is. De vijf spelers, geput uit een twaalfkoppig arsenaal, beginnen zich voor te stellen. Ze doen zich echter niet voor als zichzelf, maar spelen met de gegevens, die kort daarvoor zijn verstrekt door vijf van de bezoekers. Elk van de vijf improviseert op basis daarvan een grappig bedoeld monoloogje. En dat is, in het improv-genre, nog een gemakkelijk nummertje. Het gaat verder: hele scènes worden ter plekke gemaakt uit publiekssuggesties. De naam van een beroemde persoon, een rustige locatie, een emotie, een muzikaal genre, een ergernis, iets wat moeder altijd zei – alles wordt door de spelers verwerkt. Niet alles is ook meteen raak, maar het tempo ligt hoog en de grote attractie schuilt in de gezamenlijk beleefde spanning. Want hoe redden ze zich hier nu weer uit?

Met vindingrijk gebruik van video, eerder opgenomen en ook live gemaakt, voert Boom Chicago op het kleine podium een aanstekelijke schuifdeurenshow op voor een publiek dat louter wil lachen. Soms zijn de scènes te gelijksoortig, soms blijven de sketches steken in een mager ideetje, en toch houden de spelers de stemming erin. Hun tempo ligt hoog en met hun flair slaan ze zich overal doorheen. Ook de komende maanden is het Leidseplein-theater weer als vanouds.

Voorstelling: Your privacy is our business, door Boom Chicago. Regie: David Razowsky. Gezien: 25/5 in het Leidseplein-theater, Amsterdam. Inl. (020) 5307300.

    • Henk van Gelder