Begraven op z'n Italiaans

Ik ben opa kwijt. Of: ik kan mijn moeder niet meer vinden. Regelmatig ontdekten bezoekers van het kerkhof van de Siciliaanse stad Gela tot hun verbijstering dat het graf van hun dierbare weg was. Op de plaats in de muur waarachter ooit de kist met hun familielid had gestaan, stond nu de naam van een onbekende. Grafstenen bleken ineens verdwenen te zijn.

Na een aantal klachten besloten de carabinieri kleine microfoons te plaatsen in het kantoor van het kerkhof. Al snel kwam de waarheid aan het licht.

Het kerkhof van Gela had een ruimteprobleem, en tegen betaling zorgden de grafbewaarders ervoor dat er ruimte werd gemaakt. Graven die er verwaarloosd uitzagen, werden leeggehaald, in de verwachting dat er nooit meer iemand zou komen kijken. Afhankelijk van de plaats van het graf werd hiervoor vijfduizend tot dertigduizend gulden aan steekpenningen betaald.

Deze week zijn twee grafbewaarders gearresteerd op beschuldiging van grafschennis en corruptie. Hun chef werd gearresteerd wegens van medeplichtigheid, omdat ze op het gemeentehuis documenten had vervalst.

Het onderzoek zette de carabinieri ook op het spoor van een vrouw van 87 uit het nabijgelegen Licata, die een illegaal bordeel exploiteerde. De corrupte grafbewaarders bleken vaak na ontvangst van het smeergeld de bejaarde vrouw op te bellen om een afspraak te maken voor betaalde seks. De vrouw had hiervoor met haar zoon en twee andere mannen een netwerk van lokale getrouwde vrouwen opgezet. De carabinieri hoorden via de verborgen microfoons hoe meestal elders werd afgesproken, maar op verzoek kwamen de dames ook langs op het kerkhof. De bejaarde madam is wegens haar leeftijd niet gearresteerd, maar moet wel naar een andere stad verhuizen.

    • Marc Leijendekker