ADVERTEREN MET MOORDENAAR

De politie in Friesland geeft een folder uit over leefbaarheid en veiligheid. Met de dader van een moord op de voorkant.

Anneke Krikke uit de wijk Heechterp in Leeuwarden kreeg kippenvel toen ze de nieuwe Politiewijzer deze week onder ogen kreeg. Links onder op de omslag van het in Friesland verspreide informatieboekje herkende ze haar vroegere buurjongen Danny. Hij staat met een paar andere Heechterpjongeren rond wijkagent Eldor Jansen. De 15-jarige Leeuwarder werd deze maand veroordeeld tot twee jaar jeugdinrichting wegens doodslag op zijn 27-jarige plaatsgenoot Daniël van der Meulen.

,,Ik schrok enorm'', vertelt Krikke. ,,Ik vind dit verschrikkelijk voor de ouders van Daniël. Intriest.'' Krikkes oudste zoon trof de stervende Daniël op straat aan en belde de politie en een ambulance. Maar ook voor Danny vindt ze het voorval pijnlijk. ,,Een emotioneel verwaarloosde jongen uit een probleemgezin.'' Ze snapt niet hoe die foto kon worden afgedrukt. ,,Je kijkt een drukproef toch nog even na? Onze wijkagent kent Danny goed. Als hij de foto toen had gezien, had hij plaatsing kunnen tegenhouden.''

De Politiewijzer wordt deze week in een oplage van 240.000 huis-aan-huis verspreid in de provincie. Maandag kwamen er bij de Friese politie telefoontjes binnen. Of men wel wist dat de jongen die Daniël van der Meulen in januari had doodgestoken op de voorkant stond. Nee, dat wist de politie niet. ,,De foto is anderhalf jaar geleden genomen'', verklaart voorlichter Harry Oenema. ,,We hebben toen geverifieerd of de jongens die erop te zien waren een strafblad hadden. Dat was niet het geval.''

Wijkagent Jansen had een paar willekeurige jongeren uit Heechterp gevraagd even met hem te poseren bij het politiebureau in de wijk. Tijdens de productie van het boekje deed zich in de wijk een drama voor. Na de gewelddadige dood van Meindert Tjoelker in september 1997 werd Leeuwarden opnieuw opgeschrikt door zinloos geweld. Een onschuldige burger, die een ruzie wilde sussen in een woning, werd in de Ahornstraat door een minderjarige doodgestoken. Oenema beweert dat van ,,onachtzaamheid'' van de zijde van de politie geen sprake is. Hij spreekt van een ,,ongelukkige samenloop van omstandigheden''. Niemand, behalve de recherche, wist hoe de dader er uit zag, zegt hij. Niettemin is de kwestie ,,zeer pijnlijk'', geeft hij toe.

De politie had aan het geval geen ruchtbaarheid willen geven. De Leeuwarder Courant (LC), die al was getipt door diverse burgers, werd ,,in overweging gegeven'' niet te publiceren. Want de identiteit van de jongen was slechts bij een beperkte groep mensen bekend, vond de politie. Oenema: ,,Verdere publiciteit zou zijn privacy schenden en zou bovendien ook pijnlijk zijn voor de familie van het slachtoffer.''

Voor hoofdredacteur Rimmer Mulder van de LC was het logisch dat zijn krant zou publiceren. ,,Als de hele stad er over praat, moet je er gewoon over berichten.'' De moeder van het slachtoffer, Nanja van der Meulen, is het helemaal met hem eens. ,,Deze grove blunder hoeft niet verzwegen te worden.'' Politiechef Cees Bangma bood direct zijn excuses aan. ,,Hij is een schat. Het korps is goed voor ons geweest.'' Maar de politievoorlichting moet met ,,de billen bloot'', vindt ze. ,,Laat ze op Omrop Fryslân maar eens uit de doeken doen hoe dit kon gebeuren.'' Schamper: ,,`Leefbaarheid en veiligheid' staat er voor op het boekje. Met de moordenaar van mijn zoon voorop.''

    • Karin de Mik