Zalm ziet 30 à 35 mld extra door telecom

De veiling van de telefoonfrequenties en de verkoop van de staatsdeelnemingen in KPN gaat ,,in ieder geval 30 tot 35 miljard gulden opbrengen''.

Dat heeft minister Zalm (Financiën) gisteren verklaard. Zalm heeft jaarlijks 1,25 miljard gulden nodig voor het bereikbaarheidsplan van minister Netelenbos (Verkeer). Op basis van die 1,25 miljard heeft de minister berekend dat er 30 tot 35 miljard gulden aan staatsschuldaflossing nodig is.

De verwachte opbrengst van de veiling en de verkoop van de deelnemingen gaan dan ook rechtstreeks naar de staatsschuld. De vrijvallende rentelasten worden vervolgens, conform de afspraken in het regeerakkoord, gestort in het Fonds Economische Structuurversterking, waarmee de plannen van Netelenbos worden gefinancierd.

De veiling van de mobiele-telefoonfrequenties vindt volgende maand plaats. De minister verwacht ,,tussen nu en 2003'' de staatsdeelnemingen in KPN te zullen verkopen. Waarschijnlijk gebeurt dat gefaseerd.

De staat bezit nu nog 43 procent van de aandelen, die tegen de huidige beurskoers zo'n 55 miljard gulden zouden kunnen opbrengen. Voor 2004 moet dat belang in ieder geval zijn teruggebracht tot 33 procent, maar Financiën heeft de verkoop al bijna rond. In verband met de koersgevoeligheid wilde Zalm niet ingaan op de exacte verkoopdatum. Zalm: ,,Hoe eerder we verkopen, des te minder het op hoeft te brengen om toch de begrote uitgaven te kunnen dekken.''

Tot nu toe werd aangenomen dat de veiling van de telefoonfrequenties 20 miljard gulden zou opbrengen. Dit was een schatting op basis van de verkoop van dergelijke frequenties in Groot-Brittannië. Zalm is nu voorzichtiger: ,,Het zal tussen de vijf en de dertig miljard opleveren'', aldus de minister. Zalm benadrukt dat de 30 tot 35 miljard de zogenoemde `verkooptaakstelling' is. ,,Ik kan hiermee rekenen, omdat het zeer waarschijnlijk is dat dit bedrag gehaald wordt. Als er meer geld wordt opgehaald, hetgeen goed mogelijk is, gaat dat ook naar de staatsschuld en ontstaat er extra ruimte voor nieuwe uitgaven'', aldus Zalm.

CAHIER FREQUENTIE VEILINGEN: www.nrc.nl