Weduwe Zappa verbiedt programmaboek

De weduwe van Frank Zappa, Gail Zappa, heeft verboden dat er een programmaboek verschijnt over haar man tijdens het Holland Festival, dat van 3 tot en met 25 juni gehouden wordt. Rockmuzikant en componist Zappa (1940-1993) staat centraal op het Holland Festival 2000.

Een van de hoogtepunten van het festival is de wereldpremière van de live-uitvoering van de muziek van de film 200 Motels die Zappa in 1971 maakte. 200 Motels wordt, aangevuld met nieuw materiaal, op 23 en 24 juni uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest in Carré.

Bij dit en andere Zappa-onderdelen van het festival zou een programmaboek verschijnen met teksten over Zappa, geschreven door onder anderen Bas Andriessen. De weduwe van Zappa, met wie het Holland Festival al twee jaar aan de voorbereiding werkt, heeft deze teksten afgekeurd. ,,Ze vindt dat Zappa op zijn werk beoordeeld moet worden, en ze wil geen interpretaties achteraf,''zegt HF-woordvoerder Paul Verstraeten. Het programmaboek gaat daarom niet door. Wel was de weduwe akkoord met een affiche van Zappa in een voetbalshirt van Oranje en wilde ze wijzigingen op de HF-website. Naast muziek van Zappa, is ook de film 200 Motels te zien op het festival en een VPRO-documentaire uit 1971, met zijn band The Mothers of Invention.