Verkiezingen Venezuela op lange baan

De `megaverkiezingen' die zondag waren gepland in Venezuela, worden uitgesteld. Het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft dat gelast, omdat het computersysteem dat de stemmen telt, niet waterdicht is.

Dit weekeinde zou Venezuela stemmen voor de president, het Congres, gouverneurs en lokale raden. Er zijn bijna 35.000 kandidaten voor de meer dan 6.200 posten. De verkiezing is een uitvloeisel van de nieuwe grondwet, die in december per referendum werd aangenomen. President Hugo Chávez staat volgens peiling 15 tot 20 procentpunten voor op zijn rivaal, zijn voormalige strijdmakker Francisco Arias Cardenas.

Buurland Peru kampt ook met een tekortschietend computersysteem. Daar gaat de verkiezing wel door, hoewel de enige tegenstander van president Fujimori, Alejandro Toledo, zich heeft teruggetrokken.

Gisteren gelastte het Venezolaanse Hooggerechtshof uitstel, omdat het systeem niet garant stond voor ,,geloofwaardigheid en trasparantie''. De kiescommissie heeft toegegeven onder de huidige omstandigheden geen ,,tijdig, accuraat en eerlijk resultaat'' te kunnen garanderen. Buitenlandse waarnemers, die dat ook hadden geconstateerd, toonden zich tevreden over het uitstel.

Ook president Hugo Chávez prees het besluit en vergeleek de situatie met een honkbalwedstrijd waar ,,de teams in de dugout zitten, de pitchers hun warm-up hebben gedaan en de fans op de tribune zitten'' als een zware regenbui het veld in een moeras verandert. Een nieuwe datum moet nog vastgesteld worden. Bronnen binnen de regering zeggen dat het eind juni wordt.

De hard- en software voor de verkiezingen wordt geleverd door het Amerikaanse bedrijf Election System and Software en een Spaans bedrijf. Begin deze week bleek uit tests dat hun systeem allerminst waterdicht was. Chávez liet ijlings een luchtmachttoestel naar Nebraska vliegen om nieuwe apparatuur te halen, maar tevergeefs. Het bedrijf wijt de problemen aan allerhande wijzigingen die in Venezuela in het systeem zijn aangebracht.

Chávez sprak eerder het vermoeden uit dat de problemen deel uitmaken van een duister Amerikaans plan om zijn land te destabiliseren. Zijn adviseur Luis Miquilena, hoofd van de Venezolaanse verkiezingscommissie, beloofde gisteren een diepgaand onderzoek. ,,Iemand is verantwoordelijk.''

De Amerikaanse ambassade klaagde gisteren op zijn beurt over de wijze waarop drie werknemers van Election Systems and Software zijn behandeld. Twee Amerikaanse experts, die naar Venezuela waren gestuurd om de problemen op te lossen, zouden door de Venezolaanse geheime dienst zijn bedreigd en geslagen. De agenten zouden een Spaanse medewerker een pistool in zijn mond hebben geduwd om erachter te komen of de Amerikanen bezig waren de verkiezingen te saboteren.