Topman van IHC Caland opgestapt

President-directeur A. de Ruyter van het Schiedamse scheepsbouw- en offshorebedrijf IHC Caland is vandaag onverwacht opgestapt. Dat heeft H. Langman, voorzitter van de raad van commissarissen van IHC Caland vanochtend bekendgemaakt.

De topman vertrekt om `persoonlijke redenen', zo meldt het bedrijf officieel. Een woordvoerster van IHC Caland verklaarde vanochtend dat De Ruyter in de afgelopen `moeilijke' maanden tot de conclusie is gekomen dat ,,zijn ervaring opgebouwd in een groot ingenieursbureau niet voldoende aansloot bij de gespecialiseerde activiteiten van IHC Caland'. Hierdoor zou De Ruyter het gevoel gehad hebben ,,niet de bijdrage te kunnen leveren die hij zich had voorgenomen'. Het besluit om op te stappen zou hij pas de afgelopen dagen hebben genomen.

Het vertrek van de topman is opmerkelijk. De 56-jarige De Ruyter geeft nu een jaar leiding aan het financieel gezonde concern. De Ruyter, afkomstig van het Zweeds-Britse maritieme concern Kvaerner, volgde vorig jaar juni tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering J. Bax op als president-directeur. Bax werd commissaris van IHC Caland. De aankondiging van De Ruyters vertrek kwam kort voor de aandeelhoudersvergadering later vandaag.

Nog geen week geleden kwam het bedrijf in het nieuws toen ABN Amro haar aandelen in de onderneming had verkocht. De bank sprak daarbij tegen dat die verkoop te maken zou hebben met de activiteiten van IHC Caland in Myanmar, het voormalige Birma, waar een militair regime de mensenrechten schendt. ABN Amro verklaarde het besluit puur op economische gronden te hebben genomen.

De woordvoerster ontkende dat er onenigheid zou zijn geweest tussen De Ruyter en de raad van commissarissen, of dat de perikelen rond Birma iets met het vertrek van de topman te maken zou hebben.

De directieleden G. Docherty (financieel directeur) en J. van Dooremalen (verantwoordelijk voor de scheepsbouw binnen het bedrijf) nemen de zaken voorlopig waar, bijgestaan door commissaris A. van Baardewijk. Het is nog niet bekend wat De Ruyter nu gaat doen. Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op het vertrek van De Ruyter. Het aandeel IHC Caland was rond het middaguur gedaald met 4,5 procent tot 47,15 euro ten opzichte van de slotkoers van gisteravond.

De winst van het Schiedamse concern nam vorig jaar met 4,8 procent toe tot 153,1 miljoen gulden, op een omzet van 2,79 miljard. Tijdens een toelichting op de jaarcijfers begin april voorspelde De Ruyter een winstgroei bij IHC Caland voor dit jaar van acht procent naar 165 miljoen gulden, mede door de toegenomen actviteit in de offshore-industrie, de tweede kernactiviteit van IHC Caland naast scheepsbouw.