Straf geëist wegens racisme Kollumer actievoerders

Wegens belediging en discriminatie van asielzoekers en het aanzetten tot vreemdelingenhaat is tegen H. Veenstra-Scheper (49) uit Twijzelerheide gisteren voor de Leeuwarder rechtbank een boete van 1.500 gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een tweejarige proeftijd geëist.

Op een protestmanifestatie op 7 oktober '99 in Kollum omschreef Veenstra als woordvoerder van het actiecomité `AZC Nee' asielzoekerscentra als ,,broeinesten van vele criminele activiteiten''. Ook zei ze: ,,Wij weten wat een azc met zich meebrengt. Overlast, intimidatie, onverschilligheid, diefstal, verkrachting en moord.''

Volgens de Leeuwarder officier van justitie L. de Haas zijn de uitlatingen van Veenstra ,,puur racistisch.'' De aanklager meende dat Veenstra in de kleine gemeenschap van Kollum met haar discriminerende teksten ,,olie op het vuur'' heeft gegooid na de moord op Marianne Vaatstra, op 1 mei vorig jaar. Veel mensen in de regio vermoedden dat de moordenaar een asielzoeker was. De advocaat van Veenstra, J. Boksem, noemde haar uitlatingen weliswaar ,,wellicht kwetsend'' en ,,vervelend'', maar juridisch gezien niet discriminerend. Volgens hem was sprake van een ,,politieke uitlating''. ,,Vooral na de gewelddadige dood van Marianne Vaatstra lag de permanente vestiging van een azc gevoelig. Het actiecomité wilde dit onder woorden brengen.''

Tegen de 64-jarige oud-politieman B. van der Woude uit Damwoude werd drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van twee jaar en een geldboete van 2.500 gulden. Ook hij stond terecht wegens opzettelijke belediging en discriminatie van asielzoekers in drie ingezonden stukken in de Kollumer Courant. In een daarvan noemde hij vluchtelingen ,,beulen, dieven, moordenaars, zwaar veroordeelden.'' Volgens de officier moest de vrijheid van meningsuiting wijken voor deze ,,bijzonder krenkende en vergaande discriminerende uitlatingen.'' Ze noemde zijn passages ,,een oud-politieman onwaardig''. De eis tegen Van der Woude, onder meer oud-paleiswacht op Het Loo in de jaren zestig, was hoger omdat hij zich volgens het OM meerdere malen discriminerend uitliet en geen spijt betuigde.

Uitspraak volgt op 8 juni.