Sdu schrapt historische titels

Uitgeverij Sdu gaat haar fonds aan geschiedenisboeken beperken. Het bedrijf wil nadrukkelijker gaan kijken naar de commerciële kwaliteiten van de boeken. Zo is de vorig jaar juist in samenwerking met het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis begonnen Horizon-reeks na verschijning van één enkel deel alweer afgevoerd. De beleidswijziging heeft geleid tot het vertrek van uitgever Geert van der Meulen.

Directeur S. van Oostrom ontkent dat er sprake is van ingrijpende veranderingen bij de geschiedenisafdeling van zijn uitgeverij. ``Wel zijn we indringender naar onze portfolio gaan kijken. De rode draad moet daarin sterker naar voren komen. We waaierden nogal breed uit.'' Van Oostrom wil zich concentreren op parlementaire en recente geschiedenis. ``En het zakelijke aspect is belangrijk.'' Of de Sdu evenveel geschiedenisboeken zal blijven uitgeven, kan Van Oostrom nog niet zeggen. Het recente vertrek van uitgever Geert van der Meulen is een gevolg van het verschil in inzicht over de te volgen koers van Sdu. Hij begint volgende week bij de Amsterdamse uitgeverij Boom. Voor commentaar was hij niet bereikbaar.

Het Haagse Instituut voor Nederlandse Geschiedennis kreeg onlangs te horen dat de uitgave van de Horizonreeks, een serie historische bronnenpublicaties voor een breed publiek, zou worden gestaakt. De verkoop van het eerste boek viel tegen, zegt directeur Donald Haks van het instituut. ``En de uitgeverij was bezig met een reorganisatie van het historische fonds. Wij willen met de Horizonreeks een breder publiek bereiken dan met onze reguliere wetenschappelijke publicaties.'' Het eerste deel van de serie was Het einde in zicht. Stemmen uit het laatste jaar van Nederlands-Indië, dat bestaat uit brieven en rapporten van bestuurders, militairen en politici uit Indonesië en Den Haag, geschreven in de jaren voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Haks: ``Het was een mooi boekje, maar het blijft natuurlijk een bronnenpublicatie. En een uitgever moet aan zijn winstmarge denken. Het is jammer.'' Haks is momenteel in onderhandeling met een andere uitgever over voortzetting van de reeks.

    • Arjen Fortuin