Regering Chili koel onder druk leger

Rechts Chili is verbijsterd over het besluit van een hof van beroep in Santiago dat de ex-dictator Pinochet vervolgd mag worden in eigen land. Maar de socialistische president Ricardo Lagos blijft ijskoud onder verkapte dreigementen vanuit het leger.

Het Chileense leger liet de afgelopen week weinig na om de politiek en de rechters onder druk te zetten. ,,Zeer onbevredigend'' noemde legerleider Ricardo Izurieta al vooraf elk besluit om vervolging van Pinochet toe te staan. President Lagos antwoordde dat ,,instituties'' zich dienen te onthouden van beïnvloeding van de rechterlijke macht.

Woensdag, toen bekend werd dat een hof van beroep in Santiago de immuniteit van Pinochet had opgeheven, organiseerde Izurieta een lunch voor 36 generaals en politiechefs. ,,Om ze te instrueren hoe ze moeten reageren'', aldus de opperbevelhebber. Lagos reageerde opnieuw koeltjes. ,,Het is niet nodig dat de strijdkrachten hun eenheid tonen, want natuurlijk staan ze als één man achter hun president.'' Dat kon Izurieta alleen maar beamen.

Gisteren ging Izurieta op audiëntie bij zijn oude baas. Hij praatte twee uur met Pinochet, ,,als demonstratie van institutionele steun''. De oudste zoon van de oud-dictator, Augusto Pinochet jr., zei na afloop dat een rechtszaak ,,het zaad der verdeeldheid onder Chilenen zaait''. ,,En dan ontstaat een situatie als in september 1973.'' (De maand dat zijn vader zijn staatsgreep pleegde) ,,Een groteske overdrijving'', antwoordde een regeringswoordvoerder.

Meer dan bluf lijken de manoeuvres van het leger niet. De onderkoelde reacties van de regering accentueren dat.