Pas verschenen Literatuur

Het leven van Benvenuto Cellini door hemzelf verteld (La Vita). Vert. Corinne van Schendel en Henriëtte van Dam van Isselt, Athenaeum–Polak & Van Gennep, 611 blz. ƒ85,-

Autobiografie van Benvenuto Cellini (1500-1571) een gerespecteerd goudsmid en beeldhouwer. Zijn leven werd gekenmerkt door heftige conflicten met vorsten, pausen, kardinalen en collega`s. Rond zijn zestigste begon hij zijn levensverhaal aan een leerling te dicteren, waarna het in 1568 te Florence voor het eerst gepubliceerd werd.

Maria van Daalen: Elektron, muon, tau. Querido, 96 blz. ƒ32,50

Nieuwe poëziebundel van Maria van Daalen (1950) bevat vierentachtig erotische sonnetten, waarvan de eerste reeks tweetalig (Engels/Nederlands) is met de mystieke liefde als onderwerp.

Eva Gerlach: De invulbare ruimte. De Arbeiderspers, 47 blz. Uitsluitend verkrijgbaar in combinatie met de bundel Alles is werkelijk hier samen voor ƒ29,95

Eva Gerlach (1948) ontving vorige week de P.C. Hooftprijs 2000 voor poëzie. In deze uitgave het juryrapport en dankwoord van de dichteres, acht gedichten, een e-mail interview en een brief aan Willem van Toorn.

Lyrische Lente. Liederen en gedichten uit het middeleeuwse Europa.

Bert Bakker, 355 blz. ƒ39,50

W.P. Gerritsen, hoogleraar middeleeuwse literatuur maakte een keuze uit de periode waarin het Europese lyrische gedicht zijn eerste grote bloeitijd beleefde: tussen 1050 en 1400. Hij verzorgde een algemene inleiding tot de middeleeuwse lyriek en voorzag alle opgenomen gedichten van een toelichting. Naast de oorspronkelijke teksten is een vertaling van de hand van Willem Wilmink opgenomen. De musicoloog C. Vellekoop bracht bij overlevering van een middeleeuwse melodie, deze over in een modern notenschrift.

Annel de Noré:

De Bruine Zeemeermin.

In de Knipscheer, 251 blz. ƒ34,50

Debuutroman van Annel de Noré (Paramaribo, 1950) over een Surinaamse familie. Zij beschrijft het leven van een aantal vrouwen die elk te maken krijgen met de ongeschreven wetten van het `systeem' van seksuele ontrouw en van buitenvrouwen in de Caribische samenleving.

Zadie Smith: Witte tanden

(White Teeth). Vert. Sophie Brinkman, Prometheus, 403 blz. ƒ39,50

De jonge schrijfster Zadie Smith (1975) schreef een roman die zich afspeelt in een voorstad van Londen en de levensverhalen van drie families, ieder met verschillende migratie-achtergronden vertelt. `Het is satirische minderhedensoap, hoewel virtuoos geschreven en bij vlagen zelfs briljant door de sterke dialogen, kon White Teeth lang niet alle honderden pagina's mijn aandacht vasthouden.'

(Boeken 24.3.2000)

Gertrude Starink: De weg naar Egypte. Zeventien passages 1993-1999. 47 blz. De weg naar Egypte.

Twintig passages 1999. 41 blz.

Athenaeum-Polak & Van Gennep,

per deel ƒ29,90

Twee nieuwe dichtbundels van Gertrude Starink die net als de drie eerdere bundels de titel De weg naar Egypte dragen, maar zich onderscheiden door de ondertitels. Arie van den Berg schreef over de derde bundel, bekroond met de Herman Gorterprijs 1996: `Starink schrijft visionaire, droomachtige verzen vol mythische elementen. Haar taal is zo bezwerend verleidelijk dat je wel verder moet lezen.' (CS 20.10.1995)

NON FICTIE

Tom Phijffer: Het gelijk van Multatuli. Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief.

Bas Lubberhuizen, 144 blz. ƒ29,90

Assistent-resident Eduard Douwes Dekker was niet alleen door zijn geweten, maar ook door zijn ambtseed gedwongen om de koloniale misstanden in Nederlands Indië aan te kaarten, stelt de Amsterdamse advocaat Tom Phijffer na studie van een groot aantal ambtelijke verordeningen en parlementaire verslagen.

Hans Crombag: De man uit Susquehanna. Over psychologie, recht en moraal. Contact, 255 blz. ƒ49,90

Essaybundel van prof.dr. H.F.M. Crombag, rechtspsycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij schrijft over de psycholoog B.F. Skinner (`de man uit Susquehanna'), creativiteit bij mensen en dieren, het geheugen van getuigen, omgangsvormen van rechters, het nut van de utopie en de black box van de menselijke geest.

Dirk Jan ten Geuzendam: Schaaklezen. L.J. Veen, 160 blz. ƒ29,90

Bundel artikelen uit Vrij Nederland van schaakjournalist Dirk Jan Geuzendam, die eerder de schaakroman Het geheime wonder publiceerde. Alle stukken worden gevolgd door een bespreking van een schaakpartij.

Sabrina Corbellini: Italiaanse deugden en ondeugden. Dirc Potters `Blome der doechden' en de Italiaanse `Fiore di Virtù'. Prometheus, 309 blz. ƒ49,50

Proefschrift over de overeenkomsten tussen de Blome der doechden van de diplomaat en schrijver Dirc Potter (1370-1428) en het Italiaanse traktaat Fiore di Virtù, een van de meest verspreide en gelezen middeleeuwse teksten. Deel 22 van de reeks Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen, onder redactie van F. van Oostrom en W. van Anrooij.