Particulier stopt geld vaker in effecten

Het aantal particuliere beleggers in Nederland is vorig jaar met 11 procent gestegen tot 1,5 miljoen. Dit betekent dat ongeveer een op de vijf huishoudens belegt, aldus onderzoek van onderzoeksbureau Centrum voor Marketing Analyses.

In 1998 was de groei 8 procent. De `bloeiperiode' lag overigens in 1997, toen het aantal beleggers met 20 procent steeg. Onbekend is wat de waarde is van de effectenportefeuille van de 1,5 miljoen beleggers samen. Wel stelt het onderzoeksbureau dat twee op drie beleggers een portefeuille hebben van minder dan 100.000 gulden.

Beleggen via internet maakt een stormachtige groei door. Inmiddels verricht 9 procent van de beleggers transacties via internet, viermaal zoveel als een jaar eerder. Naar schatting 130.000 particuliere beleggers doen hun zaken (ook) via internet. De helft van hen is dat de laatste zes maanden gaan doen.

Het zijn vooral actieve beleggers, die vaak van fonds veranderen, die internet gebruiken. Dit gaat volgens het onderzoeksbureau ten koste van de duurdere telefonische beursorderlijnen.

Het onderzoek leert verder dat steeds minder particulieren obligaties in hun effectenportefeuille hebben. In 1997 lag het percentage nog op 30, nu heeft nog maar 21 procent van de particulieren deze stukken in portefeuille.

Acht procent van de particulieren belegt direct op buitenlandse beurzen. Dat percentage is onveranderd gebleven, hoewel de Europese beurzen sinds 1999 in in euro's noteren. Kennelijk is het voor particulieren toch nog een brug te ver om de grens over te gaan, concludeert het onderzoeksbureau.

In het onderzoek zijn particulieren met een beleggingshypotheek, lijfrenteverzekering met een beleggingsrisico en/of een beleggingsverzekering niet meegenomen.