Oppositie Suriname wint

De vervroegde parlementsverkiezingen in Suriname zijn gewonnen door het Nieuw Front (NF), de combinatie van traditionele partijen. De zittende president J. Wijdenbosch lijdt een zware nederlaag. Oud-legerleider D. Bouterse is verkozen tot parlementslid.

Dit valt op te maken uit de voorlopige uitkomst van de verkiezingen. Hoewel pas rond de 60 procent van de stemmen vanochtend was geteld, geeft de uitslag volgens J. Krishnadath van het onderzoeksbureau IDOS een getrouw beeld van de einduitslag, die pas later deze dag bekend wordt.

Nog onbekend is of het NF, dat voorlopig 32 van de 51 parlementszetels behaalde, er in zal slagen om een tweederde meerderheid (34 zetels) in de wacht te slepen. In dat geval kan het NF in het parlement een president kiezen.

De partij van president Wijdenbosch, DNP 2000, staat voorlopig op 3 zetels. De Millenium Combinatie, waarvan de NDP van Bouterse deel uitmaakt, zal rond de 11 zetels eindigen. Teleurstellend is het resultaat voor DA91 (waarschijnlijk 2 zetels), de `D66 van Suriname'. De Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landbouwers zal twee zetels behalen. Opvallend is de zetel voor de Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie.

De NDP, die bij de laatste verkiezing 16 zetels haalde, ondervond de gevolgen van de splitsing van de partij. President Wijdenbosch verliet eerder dit jaar de partij en richtte DNP 2000 op.

De verkiezingen in Suriname, met een opkomst van rond de 60 procent, verliepen op sommige plekken chaotisch. In de loop van de dag bleek dat enkele duizenden stemgerechtigden niet konden stemmen omdat ze geen oproepkaart hadden gekregen of niet op de kiezerslijst voorkwamen. De regering besloot daarop dat mensen ook met hun identiteitsbewijs mochten stemmen. Volgens internationale waarnemers zijn er wel ,,enkele kleine onregelmatigheden'' geweest, maar is er geen sprake van grootscheepse manipulatie of fraude.

ANALYSE: pagina 5

    • Joost Oranje