Ook Glerum gaat fotografie veilen

Het Amsterdamse veilinghuis Glerum organiseert, in navolging van stadsgenoot Sotheby's, een fotoveiling. ,,We willen er een traditie van maken'', zegt directeur Jan Pieter Glerum.

In navolging van Sotheby's Amsterdam organiseert ook het veilinghuis Glerum deze zomer een fotografieveiling. De veiling (4/7) in de Amsterdamse vestiging, is mede-georganiseerd door fotograaf, fotoverzamelaar en -handelaar Willem Diepraam .

Glerum organiseerde in 1983 al een fotografieveiling. ,,Maar toen was de tijd in Nederland nog niet rijp'', aldus Jan Pieter Glerum, oprichter en directeur van het veilinghuis. Nadat Sotheby's eerder dit jaar bekend had gemaakt een fotoveiling te houden, besloot ook Glerum de draad weer op te pakken. Glerum: ,,We willen er nu een traditie van maken''.

Op de veiling worden 170 foto's aangeboden. Anders dan Sotheby's dat zich vooral richt op na-oorlogse fotografie, varieert het aanbod bij Glerum van vroege 19de-eeuwse tot hedendaagse fotografie. Een bewuste keuze, aldus Glerum. ,,Als je een terrein betreedt dat nog niet zo vanzelfsprekend is, is het zinvol om het brede scala van het medium te presenteren. Daarmee leer je het publiek verschillen te zien en te waarderen.''

Onder de aangeboden foto's van zowel Nederlandse als buitenlandse fotografen bevindt zich werk van onder anderen Eva Besnyö, Maria Austria, Aart Klein, Johan van der Keuken, Alfred Stieglitz, Brassaï, de onlangs overleden Edouard Boubat en Amerikaanse documentaire fotografen als Dorothea Lange en Marion Post-Wolcott. In de hedendaagse sectie zitten foto's van uiteenlopende mensen als de reportagefotograaf Kadir van Lohuizen en de door zijn dodenportretten en erotische fantasieën bekend geworden Amerikaan Andres Serrano.

Het werk is afkomstig uit particuliere collecties en van fotografen zelf die door het veilinghuis werden benaderd. `Internationale veilingtoppers' zitten er niet bij, zegt Glerum. ,,De prijzen die je dan moet vragen zijn in Nederland nog niet haalbaar.'' Ruim negentig procent van het aanbod moet tussen de 600 en de 2.500 gulden opbrengen. ,,Dat zijn prijzen die een verzamelaar ook wil betalen voor een in grote oplage vervaardigde zeefdruk van Appel, Corneille of Heyboer.''

    • Eddie Marsman