Nieuwbouw museum geopend

Staatssecretaris voor cultuur Van der Ploeg heeft gisteren het nieuwe entreepaviljoen van het Nederlands Openluchtmuseum geopend.

Het entreepaviljoen, ontworpen door het architectenbureau Mecanoo, omvat tentoonstellingszalen, een koffiehuis, een boekwinkel en HollandRama, een hededaagse variant op het aloude panorama die is ondergebracht in een reusachtig ei van koper. HollandRama bestaat uit een capsule, waarin 170 toeschouwers plaats kunnen nemen. De capsule kantelt alle kanten op en geeft de toeschouwers door een diafragma-achtige opening uitzicht op driedimesionale panorama's van Nederlandse landschappen, stadsgezichten en interieurs. Geuren, warmte en kou moeten de ervaring van Nederland in HollandRama compleet maken.

Tijdens de openingsplechtigheid liet Van der Ploeg weten dat koningin Beatrix Jan Vaessen, de directeur van het Openluchtmuseum, had benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.