Medisch onderzoek bewoners Enschede

Inwoners van Enschede kunnen binnenkort op vrijwillige basis deelnemen aan een medisch onderzoek naar mogelijke gevolgen van de vuurwerkramp. Bloed en urine worden dan onderzocht op de aanwezigheid van asbest en andere schadelijke stoffen. Dat heeft burgemeester J. Mans van Enschede gisteren bekendgemaakt.

Mans kreeg de mededeling telefonisch door van het ministerie van Volksgezondheid. De burgemeester zei dat er wat dat betreft `geleerd is van de nasleep van de Bijlmerramp', waar een groot aantal bewoners – gekweld door gezondheidsproblemen – jarenlang om een dergelijk onderzoek moest vragen. Het onderzoek wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid en vindt plaats op de vliegbasis Twente. De medische testen zullen waarschijnlijk in de komende weken worden uitgevoerd.

In de dagen na de ramp werd geconstateerd dat er asbest op het terrein aanwezig was. Volgens de gemeente is er nooit sprake geweest van een gevaar voor de volksgezondheid. Bergingswerkers en leden van het Rampen Identificatie Team hebben continu rondgelopen met mondkapjes en in beschermende pakken. Dat was uit voorzorg, zei Mans.