Live schakelen met Paramaribo

Twee Surinaamse radiostations bundelden vannacht hun krachten voor een marathonuitzending over de verkiezingen.

Ze willen af van de oude mannen die alleen maar aan hun eigen belangen denken. Surinamers in Nederland zouden graag stemmen voor het parlement in Paramaribo. ,,Ze zien het nog steeds als hun land, ze willen meebeslissen'', zegt Norman van Gom. Hij is coördinator van radio MART, een van de bekendste Surinaamse zenders in Amsterdam.

En deze verkiezingen zijn volgens hem ,,de meest spannende ooit''. Niet alleen voor Surinamers dáár, maar ook voor Surinamers in Nederland. ,,Het leeft. Dat merk ik aan onze uitzendingen de afgelopen vier maanden. Veel bellers, verhitte discussies over politiek. Ik heb ook de indruk dat de band met Suriname alleen maar nauwer wordt. Veel mensen denken misschien ooit terug te gaan. Maar dan willen ze wel dat het goed gaat in Suriname.''

Voor de verkiezingsnacht bundelde radio MART de krachten met Ebony, een Surinaams station uit Rotterdam. Live, de hele nacht. Studiogasten, gesprekken over opkomst en coalities, opgewonden bellers, schakelen met correspondenten in Paramaribo, af en toe wat salsa tussendoor. En natuurlijk de ongewenste stiltes en mislukte overgangen die horen bij een live-uitzending.

Voor veel Surinamers in Nederland blijft `ooit teruggaan' een optie die ze vooral niet willen uitsluiten. Het is en blijft tenslotte een prachtig land en je wilt toch ook niet onder de sneeuw worden begraven. Maar teruggaan doe je niet zomaar: dan moet er wel een baan of een goed bestaan in het verschiet liggen. En dat is, volgens bellers en de radiomakers, een van de redenen dat de verkiezingen ook leven onder Surinamers in Nederland. Het gaat om de toekomst.

,,Er zijn natuurlijk mensen die zeggen: `Eén pot nat, al die politici, wat kan mij het schelen'. Maar veel Surinamers hier vinden het echt belangrijk'', zegt Anton Leefat, als kok aanwezig in de studio. ,,Want als er geen integere regering komt, is het echt gedaan.''

De heersende gedachte bij radio MART is: die oude lullen moeten weg, want nu valt er eigenlijk niets te kiezen. Het zijn nog steeds dezelfde types als tien of twintig jaar geleden. Ze moeten plaats maken voor veertigers met frisse ideeën.

Om de zoveel tijd meldt de correspondent uit Suriname zich. Veel is er aan het begin van de nacht nog niet te melden, om drie uur 's nachts beginnen de eerste prognoses binnen te druppelen. De analyses gaan over de vraag of het Nieuw Front (onder andere ex-president Venetiaan) de verkiezingswinst zal kunnen omzetten in het presidentschap. Esajas: ,,Eigenlijk wordt het pas over een paar maanden echt spannend, als coalitieonderhandelingen duidelijk maken wie er president gaat worden.''

Vandaar dat er ook over een hoop andere zaken wordt gediscussieerd. Over een monument voor de afschaffing van de slavernij: dat moet er komen, net als excuses van de Nederlandse regering en financiële genoegdoening. Het wordt bijzonder kwalijk gevonden dat Nederland de Surinamers tegen elkaar uitspeelt en probeert de regie in handen te houden om ,,op die manier de slavernij met een goedkoop monument af te kopen''. Over de invloed van Nederland op Suriname: ,,Ze proberen zich nog steeds met alles te bemoeien''. En over Surinamers in Nederland, die meer voor zichzelf moeten opkomen en Nederland ook als hún land moeten claimen. Vooral Maddoem Baks, huisarts en raadslid in Amsterdam Zuidoost, krijgt de gelegenheid erg onsamenhangend te zijn.

Intussen lijkt het alsof er meer mensen bellen naarmate het later wordt. Presentator Glen Godfried vraagt ze op welke partij ze zouden stemmen. Wijdenbosch wordt genoemd, Bouterse krijgt kritiek omdat hij het land ,,met drugs verziekt heeft''. De opinie van Surinamers in Nederland kan van belang zijn, omdat zij soms invloed uitoefenen op hun familie. Verschillende partijen hebben daarom ook campagne gevoerd in Nederland. ,,Daar hebben die partijen heel verstandig aan gedaan'', zegt een beller.

    • Yasha Lange