KPN houdt AEX-index boven water

Een brede daling van de aandelenkoersen op Wall Street zorgde ervoor dat het Damrak vanmorgen met verlies begon. Maar tegen het middaguur perste de AEX-index er toch nog een winstje uit.

Vooral dankzij een stevige koerswinst van KPN handhaafde de index zich met een geringe stijging van 0,04 punten op 645,59 punten.

Na ruim een uur handel leek het erop dat het uitsluitend de dag zou worden van de traditionele fondsen. Onder het handjevol winnaars op de lijst van de hoofdfondsen zat geen enkel technologiefonds. Maar daarin kwam in de loop van de morgen enige verandering, al bleven de prestaties van de `nieuwe economie' niet om over naar huis te schrijven.

Vergeleken met de andere Europese beurzen, die geringe verliezen leden, deed de Amsterdamse beurs het niet slecht. In de Verenigde Staten daalden zowel de Nasdaq-index als het Dow-Jonesgemiddelde met 2 procent en doorgaans is de gezamenlijke daling van oude en nieuwe aandelen niet goed voor de stemming in Europa.

Op het Damrak waren het elektronicaconcern Philips en telecombedrijf KPN die de stijgers aanvoerden. Philips stond bovenaan de ranglijst met een winst van 2,83 procent op 45,09 euro. De sprong die KPN maakte was kleiner, maar KPN weegt weer zwaarder. KPN steeg 2,23 procent op 89,45 euro. Beleggers wachtten af of en, zo ja, hoe KPN een bod op het Britse Orange zal doen.

Niet de gehele telecom-, media- en technologiesector wist te stijgen. ASML verloor bijvoorbeeld 3,7 procent op 36,45 euro. Getronics moest 4 procent naar beneden op 17,57 euro. En kabelbedrijf UPC, dat gisteren nog spectaculair steeg na gunstige berichten over nieuwe bancaire financieringslijnen, sloeg van aanvankelijke winst om in verlies. Gezien de timing van die omslag zou dat te maken kunnen hebben gehad met het bericht van financieringsgroep DSB, die bekendmaakte niet naar de beurs te zullen gaan. Haar introductie zou vanmiddag om half een hebben plaatsgevonden. UPC brengt zijn internet-dochter Chello aanstaande woensdag naar de beurs en kan de opbrengst daarvan goed gebruiken. Ook Versatel, dat nog een internetbeursgang in de pijplijn heeft, moest vanmorgen terug met 2,7 procent.

ABN Amro presteerde goed, met een stijging van 1,5 procent op 22,87. Behalve genoemde hoofdfondsen scoorden alleen Hagemeyer, Vendex en Koninklijke Olie hoger. In alle gevallen waren die winsten echter marginaal.

Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was Baan, met ruim 17 procent op 2,51 euro. Vlak na de opening stond het softwarebedrijf nog op winst, na berichten dat het Britse elektronicaconcern Invensys het Nederlandse bedrijf mogelijk wil kopen. Invensys gaf geen commentaar. Gisteren sloot Baan 90 procent hoger. Toen werd Oracle nog genoemd als mogelijke koper. Met de enorme koersschommelingen van de laatste weken lijkt Baan een puur speculatief aandeel te zijn geworden.