Kousbroek 1

Rudy Kousbroek vindt dat de Japanners met vlaggezwaai moeten worden toegejuicht. Dit naar aanleiding van het bezoek van de keizer van Japan aan Nederland. De Japanners zouden zich anders in een isolement voelen.

Ik heb niets tegen de heer Akihito, zelfs niets tegen Hirohito al is mijn moeder in 1945 gecrepeerd in zijn naam. Keizers van Japan zijn ontmenselijkte symbolen voor het volk. Politici en militaristen stonden aan de wieg van de oorlog in de Pacific. Echter, zoals de keizer symbool was voor het Japanse volk, zo was hij het ook voor honderdduizenden die dagelijks op appèl, onvrijwillig voor hem moesten buigen.

Welk isolement bedoelt Kousbroek toch? In Japan zelf weet het volk van niets. Van isolement kan geen sprake zijn, hoogstens bij wat gezagsdragers. Economisch is Japan ook al niet geïsoleerd. Zijn wij niet grote afnemers van hun producten? Ik heb bezwaar tegen Kousbroeks geobsedeerde gelijkhebberigheid. Met bijna redelijk lijkende argumenten vaagt hij Wim Kan en anderen die tegen Hirohito's bezoek in 1971 waren, in een hoek.

Met dezelfde pseudo-redelijkheid bepleit hij dat Hirohito in 1971 even welkom was zoals het Duitse staatshoofd Heinemann. In 1971 was de Duitse kwestie al feitelijk afgerond. Het nieuwe Duitsland had inmiddels bewezen haar catharsis niet te willen ontlopen. De Japanse kwestie had toen nauwelijks aandacht gehad. Hoe lang heeft het niet geduurd voordat de Indische Nederlanders een eigen monument hadden? Als vertegenwoordiger was Heinemann onbesmet, Hirohito besmet.

Tenslotte dit: Met Kousbroek erger ik me aan wat hij noemt `die krankzinnige draaimolen van spijtbetuigingen...' Laten we niet vergeten dat Japan agressor was die veel levens heeft vernietigd. Excuses alleen zijn zonder betekenis. Wat zijn de woorden van de gemiddelde politicus waard? Het wordt pas echt als betaald moet worden. Ik zeg dit niet vanwege materialistische drijfveren. Alleen als betaald wordt, wordt schuld erkend. Alleen dán zal de Japanse regering het thuisfront uitleg moeten geven. Als die stap is genomen, zal pas sprake zijn van een beschaafde afronding van een zwart hoofdstuk in de Japans-Nederlandse relaties.

    • Dr. R. Bouwman