Kastelijn (12) wint Nationale Voorleesdag

DE 12-JARIGE JANINE Kastelijn van de basisschool De Hoeksteen in Leersum heeft woensdag in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht de finale van de Nationale Voorleesdag gewonnen. Zij las een stuk voor uit het boek Koka en de doodsviool van Bidshika van André Boesberg. De jury vond dat Janine heel goed een ontroerend stuk voorlas, op een `natuurlijke en beheerste manier'.

Janine was een van de twaalf finalisten van de zevende nationale voorleesdag. Dit jaar nam een recordaantal kinderen deel. Ruim 67.500 scholieren deden mee, tegen 60.000 kinderen in 1999. De jury werd gevormd door Hans Smit, Anniko van Zanten, Yvon Jaspers en Rindert Kromhout (schrijver van ondermeer Nare Ellie en erge Ellie).

De 12-jarige Johannes Zandt van basisschool De Zonnebloem in Borne eindigde als tweede. Hij las een fragment voor uit Spijt van Carry Slee. Derde werd de 11-jarige Arman Avsaroglu van de Jan Antonie Bijlooschool in Rotterdam. Hij las een fragment voor uit Roald Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek. Volgens de jury kon je de chocolade proeven toen Arman voorlas. Voor dove kinderen werd afgelopen zaterdag een nationale leesvertelwedstrijd in Amsterdam gehouden - zie het stuk hiernaast.