Internationaal

LONDEN

Na de koersdalingen op Wall Street van gisteren hielden de Europese beurzen zich vanmorgen redelijk rustig. In Londen werd navolging van het Amerikaanse koersverlies vooral tegengehouden door een koersstijging van zwaargewicht Vodafone. Dit fonds schoot bijna 9 procent omhoog op basis van hoge verwachtingen over de opbrengst van dochter Orange, waarop France Telecom een bod voorbereidt. De FTSE-index was 0,1 procent lager op 6.221 punten.

FRANKFURT

Softwaremaker SAP was vanmorgen de grote verliezer nadat een gesprek van de top met analisten gisteren nabeurs niet goed viel. SAP daalde met ruim 5 procent. Ook de Neuer Markt bleef zwak in Frankfurt. Grote aandelen hielden zich wel redelijk goed. De DAX-index was 0,8 procent lager op 6.922 punten.

PARIJS

Dat France Telecom een hoog bod doet op Orange was in Londen wel goed voor de koers van Orange-moeder Vodafone, maar in Parijs moest het aandeel France Telecom zelf 2 procent naar beneden. Ook andere tech- en mediafondsen waren overwegend zwak. De CAC-index was 0,5 procent lager op 6.101 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen de neergaande lijn hervat na de opleving van gisteren. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 240 punten (1,5 procent) tot 16.008. De stemming werd gedrukt door de koersverliezen op Wall Street gisteren. Ook bezorgdheid over de economische ontwikkeling in Japan speelde mee. Minister van Financiën Miyazawa liet doorschemeren dat de doelstelling voor de economische groei in het eind maart afgelopen begrotingsjaar (0,6 procent) niet is gehaald.

De andere beurzen in het Verre Oosten waren eveneens in mineur. In Hongkong daalde de Hang-Sengindex met 1,4 procent en in Singapore zakte het koersgemiddelde 1,6 procent. Zuid-Korea sloot met een fors verlies van 6,1 procent. In Australië bleef de schade beperkt tot 0,5 procent.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs is er gisteren niet in geslaagd het lichte herstel van een dag eerder vast te houden. Het Dow Jones-gemiddelde zakte met 211 punten (2,01 procent) naar 10.324. De Nasdaq-index moest 1,97 procent terug, en verloor 65 punten op 3.206. Doe-het-zelfketen Home Depot leidde bij de Dow-fondsen met 3,07 procent. Ook amusementsconcern Disney kon 1,5 procent vooruit. Grootste verliezer was softwaregigant Microsoft. Het aandeel, dat 6,2 procent duikelde, leed onder het juridische steekspel rondom het bedrijf.