`Inschrijving ruim overtekend'

De inschrijving op aandelen van de financiële dienstverlener DSB Groep was ,,ruim'' overtekend. De beursgang is vannacht toch afgeblazen omdat de belangstelling bij particuliere beleggers niet zo groot was als DSB-topman Dirk Scheringa wilde. Dat zegt directievoorzitter W. Beelaerts van Emmichoven van Rabo Securities, de bank die de beursgang begeleidde. ,,De particuliere belegger is kopschuw geworden'', zegt Beelarts in een toelichting. ,,Het boek met inschrijvingen had daardoor niet de gewenste balans tussen institutionele beleggers en particuliere beleggers. Ik zeg niet dat ik vindt dat er te weinig belangstelling was van particulieren, maar de heer Scheringa heeft de afgelopen weken herhaaldelijk laten weten dat hij hoopte dat DSB een volksaandeel zou worden.''

De bankier van de Rabobank, die vannacht pas om half vier de werkzaamheden kon afsluiten, verklaart de huiver bij particuliere beleggers uit het algemene beursklimaat. ,,Ze zijn onzeker over de bewegingen op de beurzen'', zegt Beelaerts. ,,Dat speelt minder bij de institutionele beleggers, die naar een veel langere termijn kijken en over een constante stroom van middelen beschikken.''

De Rabobank vindt de recente, geslaagde emissie van supermarktconcern Ahold geen goed vergelijkingsmateriaal. Ahold rondde eerder deze maand een emissie en obligatielening af ter waarde van 6,6 miljard gulden en oefende twee dagen later nog eens een greenshoe uit van 15 procent extra. ,,Een deel van het succes bij Ahold is er op gebaseerd dat Ahold een fonds uit de AEX-index is. Alle beleggers die de index volgen moesten meedoen. En ook bij Ahold was er trouwens geen sprake van een enorme belangstelling van particulieren.''

Een `ruzie' binnen het bankensyndicaat speelde geen rol, zegt Beelaerts. De SNS-bank heeft zich begin deze maand teruggetrokken uit het syndicaat. ,,Ze wilden niet meedoen in het risico dat er is in de stabilisatieperiode na een beursgang'', licht Beelaerts toe. ,,Dat werd vroeger meestal gedragen door de syndicaatsleiders, maar in dit geval door alle banken.''