Ingreep siamese tweeling leidt tot ethisch debat

Bij een poging van Italiaanse artsen om een siamese tweeling te scheiden die een hart en een lever delen, zal de zwakste worden opgeofferd om de levenskansen van de andere te vergroten.

Na een lange discussie heeft de bio-ethische commissie van het ziekenhuis Casa del Sole in Palermo hiertoe gisteren besloten. De operatie, die zeker twaalf uur zal duren, zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Het dramatische besluit heeft veel discussie losgemaakt in Italië. Een van de twaalf commissieleden was tegen. Hij zei dat het tegen zijn katholieke geloof inging om een leven te beëindiging van een persoon die de moeder herkent en bij haar drinkt.

De siamese tweeling is geboren bij een vrouw uit een Peruaanse sloppenwijk die een voorstel voor abortus had afgewezen. Ze was met haar drama voer voor een Amerikaanse talkshow, maar na een paar weken was de spanning eraf en moest ze terug naar Lima.

Toen kwam hulp uit Italië, via een hartchirurg die het verhaal op CNN had gezien. In het ziekenhuis van Palermo werd alles voorbereid, en met financiële hulp van vele kanten zijn ook haar man en zoontje van vier naar Italië gevlogen.

De artsen hebben geconstateerd dat de nu bijna vier maanden oude tweeling, Martha en Janeth Milagros, samen geen enkele kans heeft. De sterkste van de twee is Martha; daarom is besloten dat zij het hart en de lever krijgt dat ze nu deelt. De operatie is zeer ingewikkeld, en ook daarna zijn de levenskansen van Martha beperkt.

,,Wij hebben deze ingreep geautoriseerd omdat die een menselijk leven kan redden, terwijl niets doen de twee meisjes toe een zekere dood zou hebben veroordeeld,'' zei Renato Caruso, de voorzitter van de bio-ethische commissie. Ondanks het bezwaar van sommige katholieke artsen dat geen actieve keuze tussen leven en dood mag worden gemaakt, wordt de ingreep ook van kerkelijke zijde gesteund.