Hemelse vrede in Zoetermeerse polder

Zoetermeer wil samen met Chinese zakenlieden een Chinees landschap in miniatuur realiseren in de Hollandse polder.

Het is een sprookjesachtige gedachte: binnen een paar jaar kan het oer-Hollandse polderland ten noordwesten van Zoetermeer zijn herschapen in bergachtige Chinese landschappen vol pagodes en tempels aan stille meren. Als het aan Chinese zakenlieden en de gemeente Zoetermeer ligt, wordt deze droom al in 2002 werkelijkheid, zij het op zakformaat zoals in Madurodam.

De komende weken wordt duidelijk of het zogeheten Sweet Lake China-project kan doorgaan of niet. Veel hangt af van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Die vragen zich bezorgd af of zo'n themapark wel past in hun voornemen dit gebied tot een `groen-blauwe slinger', een bufferzone met veel groen en water, te maken.

De Zoetermeerse wethouder van Financiën en Economische Zaken, P. Scheffer, doet intussen zijn uiterste best de buitenwereld ervan te overtuigen dat het om een milieuvriendelijk project gaat, dat prima past in de provinciale plannen voor het gebied. ,,Het woord pretpark wil ik niet horen', zegt hij. ,,En de vergelijking met Madurodam vind ik ongepast. Je moet meer denken aan een openluchtmuseum. Het gaat bovenal om rust en ruimte. Het is een verrijking voor de groen-blauwe slinger.'

Een complicerende factor bij dit alles is dat ook de gemeente Den Haag plannen heeft voor een Chinese tuin. Het betreft hier eveneens een initiatief van zakenlieden, uit weer een andere Chinese stad. De oppervlakte van deze tuin, die in Kijkduin zou moeten worden gevestigd, zou slechts een zesde bedragen van het park in Zoetermeer. Maar ook hier voorzien de plannen in een kleinschalige kopie van de Chinese Muur, een boeddha en een pagode.

Twee van zulke Chinese attracties in de regio Den Haag tegelijk lijkt wat veel van het goede. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag wimpelt vragen hierover echter af, terwijl een zegsman van de gemeente Zoetermeer stelt dat het Haagse project ,,van een geheel andere orde' is.

Het Zoetermeers-Chinese verhaal begon in de jaren negentig. Enkele Chinese zakenlieden waren, met steun van de regering in Peking, op zoek naar een locatie in Nederland, België of Duitsland voor een themapark. Daarbij zou de Chinese cultuur en historie op een toegankelijke manier voor het voetlicht kunnen worden gebracht. De historie van de precommunistische periode wel te verstaan, want het was niet de bedoeling de bezoekers te confronteren met omstreden kwesties als de Culturele Revolutie of het neerslaan van de opstand op het plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Een soortgelijk park bestond al in het Chinese Shenzen bij Hongkong, terwijl ook in Florida een (matig renderend) park werd opgezet. De voorkeur van de Chinezen ging uit naar Zoetermeer. ,,Ze waren onder de indruk van de manier waarop we in 1992 de Floriade hadden georganiseerd', aldus wethouder Scheffer.

Het park zou in totaal zo'n 30 hectare moeten beslaan. Daarop moeten 45 Chinese gebouwen verrijzen, waaronder een miniatuur-versie van de befaamde Chinese Muur, een keizerlijk paleis en ook enkele grotten. Een en ander zal omringd zijn door heuvels en bergen op bijpassende grootte. De maximale hoogte van de `bergen' zal niet boven de 10 meter uitkomen. Daarnaast zullen in het park traditionele Chinese zaken als kalligrafie en verdedigingssporten worden gepresenteerd. Ook zullen er restaurants komen. Aparte aandacht zal er zijn voor de cultuur van de uiteenlopende bevolkingsgroepen binnen China. Hiertoe worden ongevraagd ook de Tibetanen gerekend, wat onder Tibetaanse ballingen nog wel eens tot gefronste wenkbrauwen zou kunnen leiden.

Om de `groen-blauwe slinger' niet verder op de proef te stellen, zullen er vlak buiten het park enige `echte' gebouwen worden neergezet, waar congressen kunnen worden gehouden en waar de administratie van het park zal zetelen.

De hoop is dat het park niet alleen nieuwsgierige Europeanen zal aantrekken, maar ook veel Chinese inwoners van Nederland en de buurstaten. Zeer welkom zijn ook zakenlieden. ,,We willen er een springplank van maken van China in Europa', aldus Scheffer. ,,Aziaten zitten graag bij elkaar. Ze hebben behoefte aan een soort ankerpunt in Europa.'

Als alles volgens de plannen van Zoetermeer en de betrokken zakenlieden verloopt, kan Sweet Lake China in 2002 zijn poorten openen. Wel moet de gemeente dan ook in eigen kring eerst nog een aantal hindernissen nemen. Zo heeft een man die grond bezit op het terrein waar het park is gedacht, al laten weten dat hij zijn grond niet wil verkopen. Reden: de manier waarop de Chinese regering in eigen land met de mensenrechten omgaat bevalt hem niet.

    • Floris van Straaten