Greenpeace wil Advanta vervolgen

Greenpeace heeft het Openbaar Ministerie in Stuttgart gevraagd de Nederlands-Britse zadenproducent Advanta te vervolgen. Volgens de milieuactivisten heeft Advanta zonder vergunning koolzaad aan Duitse boeren verkocht dat voor een deel genetisch is veranderd. Verder wil Greenpeace de Duitse regering door een proces dwingen alle `besmette' koolzaadplanten te vernietigen. De regering vond een totale vernietiging van de koolzaadoogst te ver gaan, omdat die maar voor 0,03 procent uit genetisch aangepast zaad voortkomt. Vorige week werd bekend dat op Europese akkers besmet zaaigoed van een Canadese vestiging van Advanta is gebruikt. In Canada is een groot deel van het koolzaad genetisch gemodificeerd. Een klein deel van het natuurlijke koolzaad, bestemd voor Europa, is hierdoor veranderd.