E-MAIL

Toppertjes

Ik vraag me weleens af, en de laatste dagen steeds meer, hoe de mensen die de vwo-eindexamens bedenken er toe komen om in elk examen wel een of andere vreemde, flauwe vraag te stoppen. Word je dan zo melig van het in elkaar knutselen van een eindexamen? Een voorbeeldje. Eén van de vragen bij het aardrijkskunde-examen: ,,Welk petrochemisch bedrijf is niet in het Rijn-Schelde gebied gevestigd en waarom niet?'' Doet het überhaupt ter zake dat er een petrochemisch bedrijf is dat niet in dit gebied gevestigd is? Is dit een noodzakelijke vraag voor de hoofdlijnen van de vijf (!!!) boeken die we moesten doorworstelen voor aardrijkskunde? Volgens mij lachen de bedenkers laat op de avond bij een goed glas wijn zich nog steeds rot om hun `grappige vondsten'.

Jeroen Oosterbaan VWO 6 Murmelliusgymnasium Alkmaar

Typograaf

Wat een heerlijk gevoel is dat toch, die eerste opgave van een examen. Altijd eentje in de catagorie `eitje, weggevertje, koekie'. Dat geeft je dan meteen dat zelfverzekerde gevoel. Je denkt dat je de hele wereld aan kunt en je kunt al haast niet meer zakken. Niets van dat alles bij het vwo-examen geschiedenis. Nee, laten we eens beginnen over een typograaf, moet men gedacht hebben bij het Cito. Dan vallen de leerlingen die na 1960 geboren zijn alvast mooi af! Heren Citoïsten, het is de 21ste eeuw! Alleen mensen die de oorlog nog meegemaakt hebben, weten wat een typograaf is. Tegenwoordig is zo iemand bekend onder de naam `offset drukker' of `DTP-er'! Misschien zou een verjongingskuur bij de examenmakers geen kwaad kunnen!

Jonathan van der Linden

Twello

Examen aardrijkskunde VWO

Van te voren vertelt CITO niks over de mogelijke verdeling van de vragen over de verschillende onderwerpen dus je verwacht: alles telt even zwaar.

Fout! Krijg je op het examen doodleuk 5 vraagjes over de duidelijke bevolkingsgeografie en maar liefst 13 vragen over het bizarre milieugeografie. Milieugeografie besloeg 25 punten van de potentiële 90, en bevolkingsgeografie maar 11!! Dit lijkt mij geen eerlijke verdeling, maar het CITO denkt er blijkbaar anders over.

Errez Bar

Examen VWO Natuurkunde

Het zit me al een paar dagen dwars. Het betreft het eindexamen vwo natuurkunde. Ik ben echt zwaar teleurgesteld. Niet vanwege het behaalde cijfer, want dat zal rond de 7 à 8 liggen, maar gewoon vanwege het examen zelf. Natuurkunde is een van mijn favoriete vakken (ja, echt waar) en dan zo'n niet-bèta achtig examen! 70 procent van de vragen had meer te maken met `begrijpend-lezen' dan met de echte harde natuurkunde. Ik had vragen verwacht over geostationaire satellieten die onverhoopt door ruimte-afval worden getroffen. Deeltjes die over een baan van 25 km versneld worden en een eindsnelheid krijgen ongeveer gelijk aan x % van de lichtsnelheid. Een helikopter die in een spectaculaire reddingsactie een drenkeling zijn reddingsvest moet toewerpen (horizontale en verticale verplaatsing, waarbij de luchtvrijwing en de onzekerheidsrelatie van Heisenberg van pas komen). Nucleaire rampen waarbij de halve populatie wordt besmet: bereken over hoeveel jaar de mensheid is uitgestorven. Ik had toch wel wat beters verwacht dan een of andere grot in Limburg of een wijnflesje in een standaard. En als ze dan al van die taaie onderwerpen presenteren, zorg dan voor enige variatie in de vraagstelling en laat ons eens wat formules opstellen, gelijkstellen en gebruiken!

Zeer teleurgesteld ben ik. Niet dat het examen makkelijk was, dat zeg ik niet, maar het natuurkundegehalte was dramatisch laag.

I. Streug