Consumentenbond: kip eten is onveilig

Kippenvlees is ,,erg onveilig'' concludeert de Consumentenbond op basis van een gisteren gepubliceerde steekproef bij slager, poelier, markt en supermarkt. Consumenten lopen meer dan 50 procent kans om kip te kopen die niet vers is, waar ziekmakende bacteriën (salmonella of campylobacter) inzitten of die antibiotica-resten bevatten.

Vooral voor die overmatige aanwezigheid van resten aan geneesmiddelen, die bij mensen ongevoeligheid voor bepaalde antibiotica kan veroorzaken, trok de Consumentenbond eerder al aan de bel bij minister Brinkhorst (Landbouw). De organisatie wil dat de bewindsman snel maatregelen afkondigt.

Het aantal kipfilets met de bacterie campylobacter (42 procent) is overigens wel lager dan twee jaar geleden (64 procent). De Consumentenbond vindt het percentage nog steeds te hoog en wil net zo'n scherpe controle als in Denemarken. Daar wordt alle kip gecontroleerd; besmet vlees wordt verhit.

De meeste met campylobacter besmette kipfilets zijn aangetroffen bij Loué (80 procent), een dure Franse kip. Ook bij de gewone slager, poelier en op de markt was de helft van de kipfilets besmet met campylobacter.

Als het gaat om salmonella scoort merkkip Astenhof het slechtst: in 40 procent is deze bacterie gevonden. Vergeleken met twee jaar geleden komt salmonella nog evenveel voor: nu 13 procent tegenover 14 procent in 1998.

Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) zegt dat de sector volop bezig is de veiligheid van het vlees te vergroten. De afgelopen drie jaar is de hygiëne al sterk verbeterd. ,,We constateren nu dat we met salmonella een behoorlijke stap vooruit hebben gezet, maar dat de campylobacter een moeilijk grijpbaar probleem is'', aldus Wolleswinkel.

Mogelijk kan campylobacter door bestraling worden bestreden.