Bos kost niks of 350.000 gulden

Schaatser Jan Bos mag voor niks weg bij de schaatsploeg van SpaarSelect. Maar als hij naar de DSB Groep vertrekt, zo zei SpaarSelect-directeur Jan Willem van Dijk vanochtend in Breda, dient die ploeg een afkoopsom van 350.000 gulden aan SpaarSelect te betalen. De DSB Groep biedt niet meer dan 150.000 gulden.

Bos maakte vorige maand bekend dat hij bij SpaarSelect vertrekt, hoewel zijn contract bij die ploeg nog doorloopt tot en met de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City. Reden voor zijn vertrek is volgens Bos dat hij niet meer kan samenwerken met coach Peter Mueller, de Amerikaan waaronder hij in 1998 wereldkampioen sprint werd, het hoogtepunt in Bos' carrière.

Het arbeidsconflict met Bos, die al traint bij de DSB-ploeg van Ids Postma en Marianne Timmer, was voor SpaarSelect reden om de schaatsploeg nu al over te nemen van OBS Management. Bij dat bedrijf van manager Orlando van den Bosch stonden coach Mueller en zijn schaatsers onder contract. Onlangs dreigde de DSB Groep, eigendom van Dirk Scheringa, niet alleen Bos maar de gehele ploeg van Mueller over te nemen. Die mogelijkheid is nu van de baan.

SpaarSelect heeft het contract met Gianni Romme opengebroken. Hij heeft zich voor de komende zes jaar aan de ploeg verbonden. Zijn contract liep tot en met de Winterspelen van 2002.

Nieuw in de ploeg is de 28-jarige Annamarie Thomas, die na een onderbrekening van een jaar weer terug is bij Mueller. SpaarSelect heeft de bond een niet nader genoemde afkoopsom betaald. Thomas had bij de schaatsbond nog een contract tot en met 2002. Na het aantrekken van Helen van Goozen telt de ploeg nu drie vrouwen. Tonny de Jong maakt al een jaar deel uit van de ploeg.

Net als Romme hebben Mueller en de sprinters Erben Wennemars en Jakko-Jan Leeuwangh hun contract bij SpaarSelect met zes jaar verlengd. De salarissen zijn flink verhoogd. Mueller: ,,Schaatsen is business geworden, net als voetbal.'' Over de affaire-Bos zegt de Amerikaan.: ,,No hard feelings.''

In de contracten met de schaatsers heeft SpaarSelect wel de clausule opgenomen dat de schaatsers op een `acceptabel' niveau moeten blijven presteren: in een seizoen moeten ze deelnemen aan ten minste de helft van alle wereldbekerwedstrijden en aan een Europees- of een wereldkampioenschap.