Boekenvondst van 80.000 gulden

Bij veilinghuis Burgersdijk en Niermans te Leiden is vorige week een exemplaar van de eerste druk van Two treatises of Government van John Locke uit 1690 verkocht voor 80.000 gulden. Het boekje was door een Leidse studente van de grond geraapt in een Portugese antiekwinkel.

Het in Londen gedrukte boekje verkeerde in `deplorabele staat', aldus A. Steenkamp van het veilinghuis. ``Het achterplat ontbrak volledig en de naam John Locke stond alleen op de rug. De Nederlandse vrouw heeft het voornamelijk gekocht omdat het er als een interessant oud boekje uitzag. Daarna heeft ze lang getwijfeld of ze het zou verkopen'', zegt Steenkamp. ``Ze kocht het absoluut niet met het idee dat het een investering zou zijn.''

``We hadden geen hoge verwachtingen van de verkoop, doordat het boekje er zo slecht uitzag,'' zegt Steenkamp. ``Onze richtprijs was rond de achtduizend gulden, hoewel we wisten dat er een aantal jaren geleden in Engeland een exemplaar was verkocht voor 25.000 pond.'' In 1952 wist een onderzoeker niet meer dan zestien exemplaren van de eerste druk van de Treatises on government te lokaliseren.

John Locke (1632-1704) geldt als een van de grondleggers van het liberalisme. Vooral in de Verenigde Staten hebben zijn ideeën grote invloed gehad. De tweede van de treatises, An essay concerning the true original, extent and end of Civil Government, legde de basis voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring: Locke verdedigt erin het recht van burgers om zich tegen een slechte heerser te verzetten. Het was dan ook een Amerikaanse handelaar die het boekje in de wacht wist te slepen.

    • Arjen Fortuin