ZWOLSE BLAUWVINGERS

Deze week worden de internationale Hanzedagen gevierd in Zwolle, dat twintig jaar geleden het initiatief voor oprichting van dit jaarlijkse festival nam. Inwoners van Kampen komen ongetwijfeld buurten in Zwolle. In pais en vree. Dat was in de Middeleeuwen anders. De twee steden deden alles om elkaar het leven zuur te maken. Zwolse schepen werden leeggeroofd als ze Kampen passeerden en Zwollenaren stalen s'nachts vee van het Kampereiland. De mensen uit Zwolle scholden hun noorderburen uit voor `Kampersteuren' en de Kampenaren zochten naar passende repliek. De gelegenheid deed zich voor toen het armlastige Zwolle zich gedwongen voelde om het plaatselijk klokkenspel in de aanbieding te doen. Kampen wilde wel betalen. Op de dag van de overdracht arriveerden zakken vol vierduitenstukken in Zwolle. Alsof je een ton betaald in centen. De Zwollenaren telden zich blauw en een scheldnaam was geboren: blauwvingers. Als dit verhaal waar is, dan is de scheldnaam intussen omgezet in trots, want de Zwollenaren gaan prat op hun blauwvingers, spritsachtige koekjes.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Spoel de beslagkom om met warm water en droog hem. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet twee bakplaten in of leg er bakpapier op. Maal of hak de noten fijn. Doe de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker en wat zout in de kom. Klop het mengsel met een mixer in ongeveer tien minuten tot een romige lichte crème. Voeg het ei toe en klop tot het ei opgenomen is. Zeef de bloem bij het botermengsel in de kom en spatel het erdoor. Voeg ook de gemalen noten toe. Nog even kloppen met de mixer. Schep het deeg in een spuitzak met een grof gekartelde spuitmond. Spuit er `vingers' van op de bakplaat. Dit vraagt enige kracht in de handen. Breek de chocolade in blokjes. Leg op een uiteinde van elk koekje een stukje chocolade. Bak de blauwvingers in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Schep de koekjes als ze warm zijn van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.

    • Annelène van Eijndhoven