Voetbalvrede in Parijs, rellen in Madrid

De Europa Cup hoog geheven in het bijzijn van kroonprins Felipe, aanvaller Raúl uitzinnig van vreugde, trainer Vicente del Bosque op de schouders. In elke krant in de hoofdstad werd de zege van Real Madrid vandaag breed uitgemeten, na een nacht vol rumoerig feestgedruis waarin het Madrileense plein van Cibeles volgens traditie in een chaos veranderde.

Weken was in Spanje naar het duel van gisteren toegeleefd. De finale tussen twee Spaanse clubs groeide uit tot een nationaal evenement, waarbij de staatsradio- en televisie de presentatie van de belangrijkste nieuwsprogramma's vanuit Parijs liet plaatsvinden. Daar werden de tienduizenden aanhangers die met vliegtuigen, treinen en bussen naar het noorden waren gereisd, de hele dag nauwlettend gevolgd door een journalistenschare die aanzienlijk groter was dan bij een ramp.

Geen detail ontsnapte aan de aandacht. Zo kwamen de lezers te weten dat aanvaller Raúl zowel zijn moeder als zijn echtgenote in huilen deed uitbarsten toen hij zijn doelpunt scoorde. Zelfs trainer Del Bosque, bekend om zijn stoïcijnse gedrag aan de zijlijn, was bij de derde goal van zijn bankje gesprongen. In de commentaren werd uitgebreid stilgestaan bij het feit dat Real voor de tweede maal in drie jaar de Europa Cup heeft gewonnen. Vandaag was het moment aangebroken om de aanhang van zowel Madrid als Valencia te feliciteren met het voorbeeldige gedrag dat in Parijs ten toon gespreid werd. Geen vechtpartijen na afloop, alles in goede harmonie. Een feest, zo schreef het dagblad El País vanochtend in zijn hoofdcommentaar, dat gelukkig in schril contrast stond met de bloedige taferelen die een week eerder te zien waren geweest in Kopenhagen voor de UEFA-Cupfinale, waar de fans van het Engelse Arsenal en het Turkse Galatasaray elkaar te lijf waren gegaan.

In Madrid ging het er heftiger aan toe dan in Parijs. In het centrum van de Spaanse hoofdstad trok een feestvierende meute gewapend met vlaggen en toeters na afloop van de wedstrijd door de straten. Op de Gan Vía, een van de verkeersaders, ontstonden gevaarlijke situaties nadat tientallen fans zichzelf bij wijze van middenstreep op de weg hadden gelegd, terwijl andere fans toeterend in auto's langs scheurden.

Werkelijk problemen ontstonden op het plein van Cibeles voor Madrids monumentale hoofdpostkantoor, waar de aanhang van Real Madrid tot voor kort massaal in de centrale fontein sprong als er iets te vieren viel. Sinds twee jaar geleden – toen Real Madrid eveneens de Europa Cup won – het beeld van de Sibille op haar door leeuwen getrokken zegekar was toegetakeld door voetbalvandalen, wordt het plein door de oproerpolitie afgesloten. Sibille blijft een aantrekkelijk doelwit. Haar populariteit werd nog groter nadat het sportdagblad Marca deze week plastic replica's van de fontein in de verkoop bracht.

Vannacht was het andermaal raak. In een kleine veldslag ging een deel van de voetbalaanhang de politie te lijf met vuurwerk, lege flessen en vuilnis. In het tumult dreigden families met kinderen onder de voet te worden gelopen. Er vielen ongeveer 230 gewonden. Negentien mannen werden gearresteerd. Vanavond vliegen de spelers terug naar Madrid. Daarbij staan een zegetocht door de stad en een huldiging in het Bernabéu-stadion op het programma.

    • Steven Adolf