Vieri mist het EK, Maldini onzeker

Christian Vieri, de spits van honderd miljoen waarop Italië zijn hoop had gevestigd voor het Europees kampioenschap voetbal, moet thuisblijven wegens een spierblessure in zijn rechterbovenbeen. Het is een enorme tegenslag voor bondscoach Dino Zoff, die eerder had gezegd dat de 26-jarige speler van Inter als enige aanvaller onvervangbaar is.

Vieri had grote indruk gemaakt op het wereldkampioenschap in 1998 in Frankrijk. Maar nu moet Zoff naar andere oplossing zoeken. Waarschijnlijk gaat Filippo Inzaghi, van Juventus, op de plaats van Vieri spelen, met zijn clubgenoot Alessandro Del Piero als tweede spits.

Zoff heeft nog meer problemen. Paolo Maldini, de aanvoerder van het nationale elftal en een van de beste verdedigers ter wereld, worstelt al een maand met een blessure aan zijn grote teen en heeft sinds die tijd niet meer gevoetbald. De linksback van AC Milan is nu weer aan het lopen, maar de teen doet nog steeds pijn. Volgens de bondsartsen die hem gisteren onderzochten, is Maldini voor slechts vijftig procent gezond. De definitieve lijst van spelers voor het Europees kampioenschap moet op 1 juni worden ingediend.

,,Het is een vreselijk jaar, er gaat niets goed,'' zei de verslagen Vieri gisteren. De 26-jarige speler is vorig jaar voor ongeveer honderd miljoen gulden van Lazio Roma naar Inter gegaan. Bij zijn nieuwe club heeft hij vijftien wedstrijden gemist. In de negentien gespeelde wedstrijden heeft hij dertien doelpunten gemaakt. Wegens zijn vaak terugkerende spierblessures wordt hij nu door Italiaanse sportjournalisten `Reus van kristal' genoemd.

Vieri was met zijn transfer naar Inter de duurste speler uit het Italiaanse voetbal. De nationale sportpers gaat ervan uit dat hij die titel kwijtraakt aan de Argentijn Batistuta. Deze 31-jarige spits heeft de afgelopen negen jaar bij Fiorentina gespeeld en daar de bijnaam Batigol verworven. AS Roma wil hem inlijven. Voorzitter Franco Sensi van Roma heeft volgens de Italiaanse pers ingestemd met een transfer ter waarde van 142 miljard lire, 162 miljoen gulden, voor een contract van drie jaar.

    • Marc Leijendekker